ISKANJE

Misterij v švedskih vodah: Putin trdi, da podmornica ni ruska

Objavljeno 21. oktober 2014 21.51 | Posodobljeno 21. oktober 2014 21.51 | Piše: P. Pa.

Švedi so prestregli komunikacijo in ugotovili, da se v njihovih vodah dogaja nekaj čudnega.

Iskanje se nadaljuje

STOCKHOLM – Švedska mornarica nadaljuje iskanje ruske podmornice v svojih teritorialnih vodah v bližini Stockholma. Po poročanju medijev gre za največjo operacijo, javnosti je prepovedano približevanje območju, ki ga preiskujejo, preusmerjen pa je tudi zračni promet.

Vedno več vdorov v zračni prostor

Misterij iskanja podmornice, ki naj bi zašla, se je začel v nedeljo, medijsko pozornost pa je vse skupaj še bolj pritegnilo po tem, ko sta Rusija in Nizozemska zanikali, da gre za njuno podmornico.

»Potrdimo lahko, da so vse pogostejše vojaške vaje ruske strani, pa tudi vaje Nata,« je dejal švedski premier Stefan Loefven. Septembra sta v švedski zračni prostor zašla dva ruska bojna aviona su-24. Zunanji minister Carl Bildt je takrat dejal, da gre za »resen vdor na ozemlje drugega, kakršnega ne pomnijo od konca hladne vojne«.

Švedski mediji so poročali, da so dobro obveščeni viri razkrili, da je v morju ruska podmornica, ki je iz za zdaj še neznanih razlogov poslala poziv na pomoč svojemu centru v ruskem Kalinjingradu. V četrtek zvečer, dan, preden je bilo objavljeno, da se je pričela tajna naloga začela, so švedski obveščevalci prestregli radijsko komunikacijo med podmornico in Kalinjingradom. Pogovor je potekal na posebni frekvenci, ki jo menda Rusi uporabljajo le za nujne primere.

Kodirana sporočila

V petek okoli poldneva so Švedi potrdili, da je govor o podmornici, in krenili so v iskalno akcijo. Obveščevalci so v petek zvečer znova prestregli radijsko komunikacijo, ki je bila kodirana, a je bilo mogoče odkriti območje oddajanja in prejemanja signala. Sporočilo so oddajali z ozemlja švedskega otočja, prejemnik pa je bil v Kalinjingradu. Pojavile so se informacije, da je ruska podmornica po lastni volji postavila zasedo v švedskih vodah.

Stockholm je bil prisiljen javno priznati, da poteka iskalna akcija. Vse skupaj močno spominja na obdobje hladne vojne, ko so morali Švedi iz svojih voda pogosto preganjati sovjetske podmornice.

Odkar je Rusija v sporu z Ukrajino, so Švedi že zabeležili več incidentov v svojem zračnem prostoru, kamor so vpadli ruski vojni lovci, tokrat pa se je prvič zgodilo, da je prišlo do incidenta s podmornicami. Ruski predsednik Vladimir Putin sicer še vedno zanika, da je podmornica ruska.

Deli s prijatelji