NEVARNO

Ministrstvo odločno odsvetuje vsa potovanja v Egipt

Objavljeno 21. avgust 2013 21.02 | Posodobljeno 21. avgust 2013 21.03 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenskim državljanom, ki so v Egiptu, svetujejo previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter vzdrževanje stika s slovenskim veleposlaništvom v Kairu.

Niti turistična središča niso več varna.

BRUSELJ – Zunanji ministri Evropske unije (EU), med njimi šef slovenske diplomacije Karl Erjavec, so danes v Bruslju na izrednem zasedanju o Egiptu izrazili zaskrbljenost nad razmerami v tej državi. Obsodili so nasilje egiptovskih oblasti nad civilnim prebivalstvom in se dogovorili za ustavitev dobave vojaške opreme. Kot je pojasnil Erjavec, so na današnjem sestanku suspendirali izvozne licence za dobavo vojaške opreme in opreme, ki bi omogočala represijo nad prebivalstvom v Egiptu.

Ministri so se tudi dogovorili, da bodo v luči zadnjih dogodkov v Egiptu pregledali finančno pomoč tej državi, pri čemer so poudarili, da ukinitev finančnih instrumentov ne sme prizadeti civilnega prebivalstva. Dogovorili so se, da se nadaljuje finančno podporo, namenjeno za delovanje civilno-družbenih organizacij, je povedal Erjavec.

image

                                    Egiptovski vsakdanjik. Foto: Reuters

Ocenil je, da je bil današnji sestanek koristen in v pravem trenutku, razprava pa je po njegovih besedah pokazala, da visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton uživa popolno zaupanje za nadaljevanje pogovorov z egiptovskimi oblastmi.

Erjavec je slovenskim turistom odsvetoval potovanje v Egipt, ker so razmere v državi negotove in težko jamčijo varno preživljanje počitnic v turističnih krajih.

Ni nevarna le prestolnica

Slovensko zunanje ministrstvo po novem odsvetuje vsa potovanja v Egipt zaradi aktualnega dogajanja v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih. Žarišča nemirov in nasilja po navedbah spletne strani MZZ ostajajo zlasti Kairo in Aleksandrija, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju Šarm El Šejk, Dahab, Hurgada in drugod do zdaj ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar v prihodnje tega ni mogoče izključiti. Letališče v Kairu po trenutno znanih podatkih ni vključeno v nemire in nasilna zbiranja, zato je tranzit prek njega za zdaj varen, navajajo na MZZ.

Bodite skrajno previdni

Tistim slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu, svetujejo izredno previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter vzdrževanje stika s slovenskim veleposlaništvom v Kairu.

Deli s prijatelji