ŠKANDALOZNO

Minister bi dal sto tisočakov za režiserjevo glavo

Objavljeno 23. september 2012 13.27 | Posodobljeno 23. september 2012 13.27 | Piše: D. P., STA

»Pozivam tudi talibane in brate iz Al Kaide, naj sodelujejo pri tem plemenitem dejanju.«

KARAČI – Pakistanski minister je v soboto ponudil 100.000 dolarjev (77.000 evrov) nagrade za glavo avtorja protiislamskega filma, ki je sprožil val nasilja in protestov v muslimanskih državah. Minister za železnice Gulam Ahmed Bilur je poleg tega pozval talibane in Al Kaido, naj se pridružijo lovu in pomagajo pri tem »plemenitem dejanju«.

Poziv Al Kaidi

»Če ga kdo ubije, dam tej osebi 100.000 dolarjev,« je v Pešavarju izjavil Bilur. »Pozivam tudi talibane in brate iz Al Kaide, naj sodelujejo pri tem plemenitem dejanju,« je dejal za novinarje. Dodal je, da je avtorja filma pripravljen ubiti z lastnimi rokami.

Pakistanska vlada se je danes od njegovega poziva ogradila. Premier Radža Pervez Ašraf je izrazil zaskrbljenost nad izjavami ministra in dejal, da vlada nima nobene zveze z njegovo ponudbo.

V skladu z zakonom

Tudi Bilurjeva stranka ANP je sporočila, da nima nič s spornimi izjavami. »To je osebna izjava, ki ne predstavlja politike stranke,« je izjavil eden vodilnih članov stranke Zahid Kan. »Želimo si zakone, ki bodo zagotovili sojenje skrajnežem ne glede na njihovo veroizpoved, tako da bodo čustva vernikov zaščitena,« je poudaril.

Nizkoproračunski film Nedolžnost muslimanov, ki se norčuje iz islama, je sprožil nasilne proteste v muslimanskih državah. Jezo muslimanov so dodatno podžgale karikature preroka Mohameda, ki jih je objavil francoski satirični časnik. V Pakistanu je bilo v petek med protesti proti filmu ubito 21 ljudi, več kot 200 pa je ranjenih.

Avtor spornega filma je domnevno 55-letni egiptovski kopt Nakoula Basseley Nakoula, ki živi v Los Angelesu. Po izbruhu nasilja je Nakoula zaprosil za policijsko varstvo in se zdaj skupaj z družino skriva na neznani lokaciji.
 

Deli s prijatelji