NA HRVAŠKEM

Milanović oster: To je kriminalna, vohunska in proustaška koalicija

Objavljeno 28. december 2015 19.05 | Posodobljeno 28. december 2015 19.05 | Piše: STA, Mo. S.

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković je današnjo ustanovno sejo sabora ocenil kot zgodovinski dogodek.

Zoran Milanović.

ZAGREB – Večina poslancev levosredinske koalicije Hrvaška raste se je danes pri potrjevanju kandidata desne Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list Željka Reinerja za predsednika sabora vzdržala. Predsednik SDP Zoran Milanović je po glasovanju izrazil obžalovanje, ker je Most v zavezništvu »s kriminalno, z vohunsko in s proustaško koalicijo«.

Hude obtožbe

Dosedanji hrvaški premier Milanović se je vzdržal pri glasovanju o Reinerju, a je po ustanovni seji sabora ostro kritiziral stranke, ki so oblikovale saborsko večino. Poudaril je, da je Hrvaška v demokratičnem smislu na najnižji točki v svoji zgodovini, ker je Most zavestno vstopil v zavezništvo s koalicijo, v kateri so »ljudje z obtožnicami, bivši šefi obveščevalnih služb in proustaški elementi«.

Kot je dejal, je bila večina, potrebna za izbiro mandatarja za sestavo nove hrvaške vlade, oblikovana »ob pomoči župana, ki je obtožen težkih kaznivih dejanj«. Ob tem je mislil na zagrebškega župana in svojega nekdanjega socialdemokratskega kolega Milana Bandića, ki je na parlamentarnih volitvah 8. novembra s svojo novo stranko dobil dva poslanska mandata in nato stopil na stran HDZ in Mosta. Milanović je še dejal, da glede na trenutno situacijo koalicija Hrvaška raste odhaja v opozicijo.

Poleg poslancev Domoljubne koalicije, Mosta in Bandićeve stranke so Reinerja danes sicer podprli dosedanji predsednik sabora Josip Leko (SDP), vseh osem poslancev nacionalnih manjšin ter dva poslanca Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB), obtoženec za vojne zločine Branimir Glavaš ter nekdanji podpredsednik Milanovićeve vlade in šef Narodne stranke – reformisti (NSR) Radimir Čačić. Potrditvi Reinerja je nasprotoval le poslanec stranke Živi zid, medtem ko se je 62 poslancev večinoma iz levosredinske koalicije vzdržalo.

Predsednica zadovoljna

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je med današnjo saborsko sejo sedela ob Milanoviću in kamere so ju večkrat ujele, kako sta se pogovarjala. Grabar Kitarovićeva je po seji izrazila zadovoljstvo z ustanovitvijo sabora in pričakovanje, da bodo poslanci soglašali, ko bo šlo za uresničenje ciljev, usmerjenih v prid Hrvaški. Pričakuje, da bo Hrvaška kmalu dobila tudi novo vlado.

Prve obljube

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Tihomir Orešković je današnjo ustanovno sejo sabora ocenil kot zgodovinski dogodek. Izrazil je prepričanje, da bo Hrvaška v roku 30 dni dobila tudi novo vlado. Rok za sestavo vlade je začel teči 23. decembra, ko mu je Grabar Kitarovićeva zaupala mandat. Hrvaška ustava določa, da lahko predsednica države ta rok podaljša še za 30 dni.

»Zame so bistveni strokovnjaki. Pred nami je veliko dela in sprememb, ki jih je treba uveljaviti. To bo timsko delo in določili bomo, katere programe in spremembe je treba uveljaviti,« je dejal Orešković novinarjem. O imenih ministrov ni želel govoriti, je pa dejal, da bodo med predlaganimi kandidati izbrali najboljše. »Bistveno je, da EU in mednarodne agencije vidijo, da je hrvaška vlada stabilna in reformno usmerjena. Skozi reforme bomo dobili investicije, ki bodo okrepile hrvaško gospodarstvo«, je odgovoril na vprašanje, katere bodo njegove prve poteze, če bo potrjen za premierja.

Orešković se je v popoldanskih urah v Zagrebu srečal s predstavniki Mosta, ki so ga prejšnji teden na predlog HDZ podprli za mandatarja nove hrvaške vlade, ne da bi ga osebno sploh spoznali. Oreškovića je kot nestrankarsko osebo predlagala HDZ. Predsednik te največje hrvaške stranke Tomislav Karamarko je na današnje novinarsko vprašanje v saboru, ali bo namestnik novega predsednika vlade, odgovoril, da »bo nekaj takega«. »Bistveni so ministri, ki bodo odgovorni za finance in gospodarstvo«, je še dejal.

Predsednik Mosta Petrov je danes izjavil, da se ne izogiba nobenemu položaju, a da bo potrebno pred razdelitvijo položajev soglasje o reformah. Pričakuje, da bo imela HDZ dovolj moči, da izpelje potrebne reforme, ki so jih načrtovali v Mostu. Spomnil je, da je Reiner danes pozval vse stranke h konstruktivnemu in k pozitivnemu dialogu.

Deli s prijatelji