NA BEGU

Mihael Karner na seznamu najhujših prodajalcev mamil

Objavljeno 01. junij 2013 11.26 | Posodobljeno 01. junij 2013 11.26 | Piše: STA, T. L.

Predsednik Obama je uvedel sankcije proti šestim posameznikom in skupinam zaradi trgovine z mamili, na seznamu je poleg šefov mafijskih kartelov iz Afganistana in Mehike tudi Slovenec.

Mihael Karner je ostal brez stanovanjskega projekta na Viču.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Barack Obama je v petek obvestil kongres, da je uvedel sankcije proti šestim posameznikom in skupinam zaradi trgovine z mamili. Na seznamu je poleg šefov mafijskih kartelov iz Afganistana in Mehike tudi Slovenec Mihael Karner, in sicer zaradi preprodaje steroidov.

Zamrznili so jim premoženje in prepovedali opravljanje poslov

Osebam in organizacijam s seznama so zamrznili premoženje v ZDA, ameriškim posameznikom in podjetjem pa je z njimi prepovedano opravljati posle.

Kot so zapisali na spletni strani ameriškega državnega tožilstva, temelji uvrstitev Karnerja na seznam na zbranih dokazih, po katerih je Karner od leta 2000 vodil globalno mrežo za distribucijo anaboličnih steroidov, ki je prodala na milijone doz steroidov po vsem svetu, tudi več tisoč strankam v ZDA.

Zakoncev Karner niso izročili, zdaj sta na begu ...

Prihodke od te prodaje naj bi Karner skrival v davčnih oazah. Zvezno sodišče v Massachusettsu ga je skupaj z ženo in bratom leta 2010 obtožilo pranja denarja in razpečevanja steroidov.

Decembra leta 2010 so ju z ženo aretirali v Avstriji. ZDA so tedaj zahtevale njuno izročitev, toda tej zahtevi Avstrijci niso ugodili. Aprila 2012 sta bila Karnerjeva po plačilu varščine izpuščena, nato pa sta se vrnila v Slovenijo. Karner je zdaj ubežnik pred zakonom, piše na spletni strani ameriškega tožilstva.

... v varni Sloveniji

Marca je odvetnik Karnerjevih za časnik Večer povedal, da bosta zakonca Alenka in Mihael, ki sta v Avstriji izčrpala že vse pravne možnosti, ostala v Sloveniji, kjer sta, kot je prepričan, varna. Medtem pa čakajo na odločitev evropskega sodišča za človekove pravice, kamor sta se Karnerjeva pritožila, saj sta očitno prepričana, da so jima bile kršene človekove pravice.

Mehiški narkokarteli, afganistanski mamilarji in Karner

Obama je sankcije uvedel proti mafijski združbi Vitezi templjarji iz Mehike, ki nadzira trgovino z mamili na obali Tihega oceana, ter mamilarskima karteloma Los Urabenos iz Kolumbije in Los Cachiros iz Hondurasa. Na seznamu so tudi vodja kartela iz Tijuane v Mehiki Luis Fernando Sanchez, afganistanski mamilarski vodja Hadži Kotval Nurzaj, ki deluje v Pakistanu in je povezan s talibani, in – Mihael Karner.

Deli s prijatelji