DVE TRETJINI MANJ

Migrantski val se nadaljuje: toliko jih še pričakujejo letos

Objavljeno 26. avgust 2016 17.09 | Posodobljeno 26. avgust 2016 17.10 | Piše: STA, T. Pa.

Letos v Nemčiji pričakujejo od 300.000 do 400.000 novih beguncev.

Šentilj danes.

NÜRNBERG – Nemški inštitut za trg dela in poklicne raziskave je danes sporočil, da letos v Nemčiji pričakujejo od 300.000 do 400.000 novih beguncev, kar je dve tretjini manj od števila beguncev v lanskem letu. Ocene temeljijo na predpostavki, da se politične razmere ne bodo spremenile, je dejal Herbert Brücker iz inštituta.

V Nemčijo je lani prispelo 1,1 milijona beguncev, inštitut pa je, upoštevajoč primere dvojnega štetja in odhoda iz države, navedel 900.000 prihodov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred dnevi pozvala k dogovoru med EU in severnoafriškimi državami o vračanju migrantov po zgledu spornega dogovora s Turčijo. »Taki dogovori so tudi v interesu samih beguncev,« je dejala.

Dogovor s Turčijo določa, da Ankara sprejme nazaj enega nezakonitega begunca, ki je prispel v Grčijo, v zameno za enega sirskega begunca, ki ga Unija sprejme iz Turčije na bolj urejen način. Dogovor predvideva tudi milijardno pomoč EU Turčiji, odpravo vizumov za turške državljane na potovanjih v Unijo ter pohitritev pristopnih pogajanj Turčije z EU.

Deli s prijatelji