PRED NOVIM VALOM

Migranti: bo ograjo na meji postavila tudi Hrvaška?

Objavljeno 05. oktober 2015 12.18 | Posodobljeno 05. oktober 2015 12.32 | Piše: T. B.

Na Hrvaško je do včeraj prišlo že 110 tisoč migrantov.

Zoran Milanović je novi hrvaški premier.

ZAGREB – Potem ko je svojo mejo za migrante zaprla Madžarska, je postavitev ograje na meji v zraku tudi v hrvaški politiki. Hrvaška je sicer članica EU, vendar še ni podpisnica schengenskega sporazuma kot Slovenija.

Skrajna rešitev

»Upam, da nas ne bodo prisilili, da tudi mi postavimo ograjo, saj bi bila to res skrajna rešitev vseh skrajnih rešitev, ko ste obkroženi z ljudmi, ki ne razumejo ne preteklosti ne sedanjosti in pozivajo k zaščiti pred islamom. Naj se vrnejo v 11., 12. ali 14. stoletje,« je po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista včeraj dejal hrvaški premier Zoran Milanović, ki je tokrat sploh prvič omenil možnost postavitve ograje na meji. Ob tem je poudaril, da žica ni rešitev in da upa, da bodo to razumeli tudi drugi.

Kot poroča Jutarnji list, je k našim južnim sosedom do včeraj skupaj prišlo več kot 110 tisoč beguncev, val pa se še ni ustavil. Hrvaški policisti namreč že opozarjajo na nove migrante.

Hrvaška je sicer tudi tema evropske izdaje časnika Newsweek. Novinar je našo sosedo v članku prikazal kot prepirljivo državo, Milanović pa je po njihovi oceni s Srbijo poslabšal odnose zaradi predvolilne kampanje pred prihajajočimi volitvami.

Deli s prijatelji