INOVACIJA

Metan iz kravjega riganja

Objavljeno 27. oktober 2013 09.02 | Posodobljeno 26. oktober 2013 22.30 | Piše: S. I.

Tudi iz plinov, ki nastajajo v vampu, se da izvleči metan in ga uporabiti kot gorivo.

V Argentini živi več krav kot ljudi. Foto: Reuters

Argentinski znanstveniki so pogruntali, kako pline, ki nastajajo v govejem prebavnem sistemu, pretvoriti v gorivo. Gre za inovacijo, s katero bi lahko omejili izpuste toplogrednih plinov, ki močno prispevajo h globalnemu segrevanju, hkrati pa bi iz njih lahko delali še elektriko.

Raziskovalci z argentinskega državnega inštituta za kmetijsko tehnologijo (Inta) so razvili poseben sistem ventilov in črpalk, ki pline, ki nastajajo v govejem želodcu in vampu, po cevi pošilja v zbirni rezervoar. Posebne naprave nato iz plinov oziroma riganja (po špansko »eruptos«) ločijo metan od drugih plinov, kakršen je ogljikov dioksid.

Metan je glavna sestavina naravnega zemeljskega plina, ki lahko poganja tako rekoč vse, od osebnih avtomobilov do plinskih elektrarn. »Ko 'eruptose' enkrat stisnemo, je enako, kakor da bi imeli zemeljski plin,« je dejal Guillermo Berra, vodja Intinega oddelka za živalsko fiziologijo.

»Pridobivanje metana iz kravjega riganja trenutno še ni najbolj praktično, a če se zazremo v leto 2050, ko bo začelo resno primanjkovati fosilnih goriv, je zagotovo dobra alternativa,« je prepričan Berra.

Veliki onesnaževalci

Vsako govedo v ozračje izpusti okoli 250 litrov metana na dan, kar je dovolj energije, da 24 ur poganja hladilnik. Samo ti prežvekovalci po svetu skupaj oddajo 300 milijard litrov toplogrednega plina na dan. Če pa prištejemo še milijarde ovac in koz, se globalne emisije povečajo na kakšnih 150 bilijonov litrov na leto, kar je resnično ogromna številka. Po izračunih Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo govedoreja obremenjuje ozračje tako kot vsi ljudje v Indiji, Nemčiji in na Japonskem skupaj.

Potem ko so znanstveniki – in kmetje – že začeli uporabljati kravjeke in goveje vetrove za pridelavo bioplina, bodo Argentinci zdaj, kakor kaže, metan pridobivali še iz riganja. In goveda je tam resnično veliko: okoli 51 milijonov, kar je za deset milijonov več kot ljudi. Po ocenah strokovnjakov iz Inte plini, ki jih izpusti argentinsko govedo, zavzemajo 30 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov v državi, pri čemer je metan kar 23-krat učinkovitejši od ogljikovega dioksida. »A te pline se da dobro izkoristiti,« je prepričan Guillermo Berra.

Deli s prijatelji