VERTIKALNO MESTO

Mesto v nebotičniku

Objavljeno 02. avgust 2015 23.54 | Posodobljeno 02. avgust 2015 23.52 | Piše: A. P.

Temelji stavbe bi bili v morskem dnu, kar pomeni, da bi bilo kar nekaj nadstropij pod vodo, navpično mesto pa bi lahko dosegli po morju, kopnem in zraku.

BARI – Italijanski arhitekt Luca Curci je začel razvijati tako imenovano vertikalno mesto. Gre za celotno mesto, ki bo v enem samem nebotičniku. Ustvarjalec iz Barija je stavbo zasnoval zelo futuristično in predvsem učinkovito, saj bo v njej ves čas živelo vsaj 2500 ljudi. Posebnost njegove 18-nadstropne stvaritve je v tem, da se, v nasprotju s priljubljenimi samozadostnimi stavbami, njegovo mesto ponaša z združevanjem zunanjosti in notranjosti.

Futuristično mesto

»Želeli smo razviti nov pristop k arhitekturi sodobnih mest, najboljše pa je, da lahko ta nebotičnik postavijo kjer koli,« pravi. Velik del stavbe je namenjen prav rastlinju, ki bi zavzelo približno 200.000 kvadratnih metrov, vključujoč javni trg oziroma park na vrhu, v višino pa bi zgradba segala do 750 metrov. Temelji stavbe bi bili v morskem dnu, kar pomeni, da bi bilo kar nekaj nadstropij pod vodo, poleg tega pa še parkirišča, strojni in tehnični del stavbe, središča za meditacije, telovadnice in luksuzne hotelske sobe.

Vertikalno mesto bi lahko dosegli po vodi, kopnem in zraku. Prvo nadstropje nad vodno gladino bi služilo kot notranje in zunanje pristanišče ter bi imelo tri vhode, tako da bi lahko v stavbo priplule manjše ladje, zunaj pa bi se privezale velike. Najprimernejši kraj za tovrstne nebotičnike bi bil v bližini mest, kot so Doha, Abu Dabi in Dubaj.

Energijo bi futuristično mesto pridobivalo s sončnimi celicami na strehi. »Osnova našega projekta je bila analiza nebotičnika kot kompaktne tvorbe, ki je ločena od okolice. Razvili smo odprto strukturo, z veliko zelenja na vsaki ravni, predvsem pa z veliko svetlobe. Stanovalci bodo živeli bolj zdravo, v stiku z naravnimi elementi. Spremenil se bo tradicionalni koncept skupnosti in družbe,« je optimističen Curci. Sicer pa je zamisel o plavajočih mestih le korak ali dva od uresničitve. Ustanovitelj Paypala Peter Thiel želi zgraditi plavajoče mesto, ki ga že lep čas načrtujejo morski biologi, navtični inženirji in naravovarstveniki.

Deli s prijatelji