PLATI

Mesto, kjer ni bilo volitev

Objavljeno 08. junij 2015 17.56 | Posodobljeno 08. junij 2015 17.57 | Piše: S. I.
Ključne besede: plati volitve

V Platiju nihče ni kandidiral iz strahu pred kalabrijsko mafijo.

Italijanski volivci so prejšnjo nedeljo v sedmih deželah od dvajsetih izbirali svoje predstavnike. A v mestecu Plati v Kalabriji na jugu države lokalnih volitev ni bilo. V kraju s 3500 prebivalci si nihče ni upal kandidirati za župana ali mestnega svetnika, saj se preveč bojijo kalabrijske mafije, imenovane 'ndrangheta, ki nadzoruje velik del evropske nezakonite trgovine s kokainom.

Trda realnost

V Platiju je veliko priložnosti za ambicioznega župana, ki bi lahko v normalnih razmerah obnovil in oživil mesto, katerega podobo kazijo sive, poškodovane ali napol zgrajene stavbe, luknjaste ceste in prenapolnjeni smetnjaki, brezposelnost pa je kar 50-odstotna. Edina živobarvna zgradba je občina, a ko si obiskovalec pobliže ogleda njeno rumeno-rdečo fasado, opazi, da so polknice prerešetane s kroglami.

Tabla na eni od stavb v središču mesta opominja, zakaj nihče noče kandidirati. Na njej je posvetilo županu Domenicu De Maiu, ki ga je leta 1985 likvidirala ena izmed mafijskih tolp. Njegovo ime zdaj nosi le še mestni trg. Poleg njega so mafijci ubili tudi nekdanjega župana Francesca Prestio, pet jih je moralo odstopiti zaradi suma korupcije, leta 2006 pa je italijanska vlada razpustila mestni svet, ker so se vanj infiltrirali člani 'ndranghete.

Mesto trenutno vodi začasni administrator Luca Rotondi, ki ga je imenovala pokrajinska vlada in ki upravlja tudi bližnjo Bagnaro, kjer so aprila razpustili mestni svet zaradi povezav z mafijo. »Organizirati moram vse tekoče posle: od recikliranja odpadkov do šolskih avtobusov, od rebalansiranja proračuna do gradnje otroškega igrišča. Ljudje prihajajo k meni in se pritožujejo, da nimajo tekoče vode. A kaj naj naredim? Kje naj najdem denar?«

Za Domenica Nasoneja, regionalnega koordinatorja nevladne protimafijske organizacije Libera, izid nedeljskih volitev v Platiju ni nič presenetljivega: »Potencialni kandidati si mislijo: 'Zakaj bi tvegal življenje, zakaj bi bil junak?' Večina ljudi je poštenih, a v Kalabriji poštenje ni dovolj.«

Deli s prijatelji