FRANCOZ

Mesić obsojen zaradi obrekovanja

Objavljeno 23. december 2011 19.51 | Posodobljeno 23. december 2011 19.51 | Piše: D. P., STA

Nekdanji predsednik se bo znova pritožil, kot je to storil tudi pred tremi leti.

Stipe Mesić je prejel Gadafijevo pismo

ZAGREB – Zagrebško občinsko sodišče je bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića obsodilo zaradi obrekovanja francoskega odvetnika hrvaškega porekla Ivana Jurašinovića. Sodišče je določilo, da mu bo moral Mesić plačati 70.000 kun (9300 evrov) odškodnine zaradi duševnih bolečin, ki jih je zaradi njegove izjave utrpel Jurašinović.

Škodoval ugledu

Mesić je leta 2006 kot predsednik države javno dejal, naj odvetnik obišče psihiatrično ustanovo v zagrebškem Vrapču, ker bo tam lahko dobil ustrezno pomoč. Jurašinović je trdil, da je Mesićeva izjava resno škodovala njegovemu odvetniškemu ugledu v Franciji.

Stanje naj se ne bi spremenilo

V isti sapi je to izjavo razumel kot grožnjo. Spomnil je, da je imela včasih Hrvaška komunistični sistem, kjer so nasprotnike režima pošiljali v norišnice. Francoz hrvaškega rodu je prepričan, da je stanje na Hrvaškem še zmeraj enako.

Mesić se bo pritožil

Tokratna obsodba je bila izrečena v ponovljenem postopku, potem ko je zagrebško županijsko sodišče razveljavilo enako odločitev občinskega sodnika iz leta 2008. Mesić se bo znova lahko pritožil, kot je to storil tudi pred tremi leti.

Deli s prijatelji