POMANJKANJE

Mesa ne bo dovolj

Objavljeno 30. september 2012 14.53 | Posodobljeno 30. september 2012 14.53 | Piše: A. J.
Ključne besede: hrana meso

Znanstveniki opozarjajo: če ne bomo postali vegetarijanci, bomo lačni.

McDonalds odpira verigo vegetarijanskih restavracij. Foto: Tomi Lombar

Znanstveniki predvidevajo, da se bo moral globalni način prehranjevanja v naslednjih 40 letih korenito spremeniti, če želimo preživeti katastrofalno pomanjkanje hrane.

Kaj se dogaja z našo hrano, natančneje z mesom?

Doslej je imelo meso vseh vrst in oblik na naših krožnikih osrednjo vlogo. Vsak si je lahko privoščil sočen zrezek, dišeča rebrca ali slastno perutničko – kjer koli in kadar koli. A časi se spreminjajo in meso ni več v modi. Z zavedanjem, da je uživanje mesa tvegano za zdravje in da živinoreja onesnažuje okolje, prispeva h globalnim podnebnim spremembam, onesnažuje vodo in ogroža raznolikost živalskih in rastlinskih vrst, postajamo vedno bolj naklonjeni brezmesnemu prehranjevanju.

Problem je tudi naraščanje prebivalstva

Do leta 2050 bo na planetu 2,5 milijarde lačnih ust in tradicionalno prehranjevanje ne bo moglo nahraniti vseh. Kako torej zagotoviti hrano za devet milijard ljudi na planetu? Vedno več znanstvenikov in raziskovalcev se resno ukvarja s tem vprašanjem. Del stroke opozarja: v naslednjih 40 letih moramo skoraj povsem preiti na vegetarijansko dieto, če se želimo izogniti katastrofalnemu pomanjkanju.

Vsemogočna zagovornica kulture uživanja mesa, veriga hitre prehrane McDonalds, je že izdelala načrt za odprtje linije vegetarijanskih restavracij v Indiji. Glede na to, da druge verige hitre prehrane, kot sta Burger King in Pizza Hut, po navadi sledijo njihovemu zgledu, lahko kmalu pričakujemo pravo poplavo vegetarijanske hrane.

Dobra novica za planet, vegetarijance in seveda za živali, slaba za tiste, ki še vedno prisegajo na velik masten zrezek, ki gleda čez krožnik.

Deli s prijatelji