SODELOVANJE

Merkozy požugal Grkom, pakt za evro nuja

Objavljeno 09. januar 2012 18.52 | Posodobljeno 09. januar 2012 18.53 | Piše: D. P./STA

Pospešiti je treba financiranje stalnega mehanizma za stabilnost skupne valute.

Razposajena Angela Merkel in Nicolas Sarkozy

BERLIN Nemška kanclerka Angela Merkel je francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju v Berlinu zagotovila podporo pri njegovih prizadevanjih za uvedbo davka na finančne transakcije. »Za Evropo ni prihodnosti, če se Nemčija in Francija ne strinjata,« je dejal francoski gost.

Davek na transakcije bo

V ospredju tokratnega srečanja je bil med drugim predlog uvedbe davka na finančne transakcije, ki velja za projekt dvojca ‘Merkozy‘. Nemška kanclerka se osebno zavzema za to, da bi davek uvedli vsaj v območju evra, če že ne bi dosegli rešitve za celotno EU. Priznala je, da v nemški vladi o tej temi še ni soglasja.

Pogodba o paktu do 1. marca 2012

Tema pogovorov je bil tudi pakt za krepitev fiskalne unije v območju evra, ki bo v skladu z decembrskim dogovorom voditeljev članic EU zaživel z meddržavnim sporazumum, ne pa s spremembo pogodbe EU. Sarkozy se je zavzel za to, da bi ga podpisali najkasneje 1. marca.

Pospešiti oblikovanje stalnega mehanizma

Merklova se je s francoskim predsednikom strinjala tudi v tem, da je treba pospešiti financiranje stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), ki naj bi nasledil zdajšnji začasni sklad za zaščito evra (EFSF).

Grkom odpis

Merklova in Sarkozy se nista mogla izogniti niti zaostrenim razmeram v močno zadolženi Grčiji. »Naš cilj je, da nobeni državi članici ne bi bilo treba zapustiti območja evra,« je kanclerka odgovorila na vprašanje, ali je območje skupne evropske valute pripravljeno na plačilno nesposobnost Grčije. Pri tem je poudarila, da je Grčija izjema in da morajo v Atenah uresničiti načrtovane varčevalne ukrepe.

Čeprav so banke v primeru Grčije pristale na 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic, je signal po besedah Merklove jasen – Grčija mora dobiti priložnost, vendar je to izjema.

Deli s prijatelji