PROTEST

Merklovo napadli nasprotniki azilnega doma: Izdajalka, izdajalka

Objavljeno 26. avgust 2015 17.09 | Posodobljeno 26. avgust 2015 17.09 | Piše: STA, K. K.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so protestirali ob prihodu Merklove v azilni dom.

DRESDEN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes obiskala nedavno odprti azilni dom v mestecu Heidenau v nemški zvezni deželi Saška, ki je bil konec tedna prizorišče rasističnih izgredov desničarskih skrajnežev. Ob tem so jo nasprotniki sprejemanja beguncev pričakali z žvižgi, med drugim pa so vzklikali »izdajalka, izdajalka«.

Ni tolerance za tiste, ki ne pomagajo

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so protestirali ob prihodu Merklove v azilni dom. Med obiskom kanclerke so številni avtomobili, ki so se peljali mimo doma, močno trobili, k čemur so desničarski skrajneži pozvali na družbenih omrežjih. Merklovo sta v mestu Heidenau sicer sprejela saški ministrski predsednik Stanislaw Tillich in župan mesta Jürgen Opitz, kasneje pa se je pogovarjala z begunci in socialnimi delavci v domu.

Po obisku je Merklova dejala, da Nemčija ne bo dopuščala nasilnih protestov proti tujcem. Poudarila je, da imajo tisti, ki bežijo pred vojno, pravico do azila. »Ni tolerance za tiste, ki niso pripravljeni pomagati, ko je to pravično in človeško potrebno,« je dejala kanclerka.

Heidenau je bil konec tedna prizorišče izgredov desničarskih skrajnežev, v katerih je bilo ranjenih več kot 30 policistov. V petek je do nasilja prišlo po sprva mirnih demonstracijah privržencev neonacistične stranke NPD proti prihodu več sto beguncev v dom, ki so ga uredili v nekdanji trgovini. Tam so namestili 200 beguncev.

Nočno nasilje blizu azilnega doma, v katerem je sodelovalo več sto ultranacionalistov, je nato divjalo tudi v soboto in nedeljo zvečer. Policisti so v noči na ponedeljek z gumijevkami in solzivcem ukrepali v spopadih med desničarji in njihovimi levičarskimi nasprotniki.

Gauck obsodil desničarske ekstremiste

Tudi drugod po Nemčiji se vrstijo napadi na ustanove, ki gostijo begunce oz. prosilce za azil. Neznanec je danes ponoči skušal zanetiti požar v objektu za begunce v Leipzigu, že v torek zvečer pa sta dva opita moška z noži vdrla v zatočišče v mestu Parchim.

Nemški predsednik Joachim Gauck je danes med obiskom azilnega doma v Berlinu obsodil desničarske ekstremiste in ksenofobne agitatorje. Pohvalil je prostovoljce, ki beguncem pomagajo, ker da poskušajo pokazati, da »obstaja svetla Nemčija nasproti mračne, ki jo občutimo, ko slišimo o napadih na zatočišča prosilcev za azil«.

Nemška vlada je medtem za oskrbo vse večjega števila beguncev v Nemčiji dala na voljo dodatnih 500 milijonov evrov. Skupno bo nemška zvezna vlada tako za zatočišča, zdravstveno oskrbo in prehrano beguncev deželam in občinam namenila milijardo evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deli s prijatelji