VOLITVE

Merklovi račun za odprto politiko do beguncev

Objavljeno 13. marec 2016 12.28 | Posodobljeno 13. marec 2016 12.28 | Piše: STA, T. L.

V Nemčiji za Merklovo pomembne trojne deželne volitve.

Znak podpore.

BERLIN – V treh nemških zveznih deželah bodo danes volitve, ki bodo lakmusov test za kanclerko Angelo Merkel in njeno do beguncev odprto politiko. Ta je nemalo Nemcev spravila v slabo voljo, zaradi česar se kanclerkinim krščanskim demokratom (CDU) obetajo izgube, populistični Alternativi za Nemčijo (AfD) pa na drugi strani velik uspeh.

Na volitve parlamentov v jugozahodnih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodni Saška-Anhalt je pozvanih 12,6 milijona volivcev. Današnje glasovanje v trojici dežel, kjer živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva, so krstili za supernedeljo, veljajo pa za ogrevanje oziroma preizkus pred zveznimi parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

To bodo največje volitve po rekordnem dotoku beguncev v Nemčijo, ki je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil. Nezadovoljni volivci jih bodo po napovedih izkoristili za to, da vladajočo koalicijo v Berlinu, ki jo poleg CDU sestavljajo še socialdemokrati (SPD), udarijo tam, kjer najbolj boli, običajne teme deželnih volitev, kot je na primer izobraževanje, so povsem potisnjene ob rob.

V javnomnenjskih raziskavah pred volitvami je podpora populistični, proti beguncem nastrojeni AfD vztrajno rasla. Glede na ankete bo verjetno v vseh treh deželah dosegla dvoštevilčne odstotke, kar pomeni, da se bo več kot uspešno prebila v vse tri parlamente. AfD trenutno že sedi v petih deželnih parlamentih, po današnjem glasovanju pa bo, kot kaže, imela sedeže v polovici od skupaj 16 deželnih parlamentov.

CDU in SPD se obetajo boleče izgube, bodo pa po napovedih eni izmed zmagovalcev Zeleni. Na čelu deželne vlade v gospodarsko uspešnem Baden-Württembergu se bo po napovedih še z višjo podporo kot v letu 2011 obdržal zeleni Winfried Kretschmann. V Porenje-Pfalškem se obeta tesen izid, saj sta CDU in SPD z ramo ob rami, vsak z okoli 35-odstotno podporo. Na čelu te dežele je trenutno socialdemokratska ministrska predsednica Malu Dreyer.

Na čelu Saška-Anhaltu se bodo kljub padcu podpore verjetno obdržali krščanski demokrati, iz vrst katerih izhaja sedanji ministrski predsednik Reiner Haseloff. A v tej deželi na nemškem vzhodu v oči bode predvsem izjemno visoka podpora AfD. Medtem ko desničarskim populistom v dveh jugozahodnih deželah napovedujejo 10 do 13 odstotkov podpore, imajo v tej gospodarsko šibki deželi kar med 17- in 19-odstotno podporo.

Deli s prijatelji