GLAS LJUDSTVA

Merklova v Nemčiji z največ podpore

Objavljeno 24. september 2017 20.50 | Posodobljeno 24. september 2017 22.55 | Piše: STA, Ma. M.

Vzporedne volitve v Nemčiji kažejo na zmago CDU/CSU, v bundestag tudi skrajno desna AfD.

Angela Merkel in CDU/CSU zmagovito na volitvah.

BERLIN – Zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev v Nemčiji je po izidih vzporednih volitev unija CDU/CSU kanclerke Angele Merkel, sledijo socialdemokrati (SPD) Martina Schulza, na tretje mesto pa se je uvrstila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki bo prva skrajno desna stranka v nemškem parlamentu po drugi svetovni vojni.

Po izidih vzporednih volitev nemških televizij je unija krščanskih demokratov (CDU) in krščanskih socialistov (CSU) dobila med 32,7 in 33,3 odstotka glasov. To je precej manj kot na zadnjih volitvah leta 2013, ko jih je imela 41,5 odstotka.

SPD je po izidih vzporednih volitev dobila med 20,2 in 20,8 odstotka glasov, kar je najslabši rezultat stranke v povojni Nemčiji. Na zadnjih volitvah so dobili 25 odstotkov glasov.

AfD, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo manj kot pet odstotkov volivcev, je dobila med 13,2 in 13,4 odstotka glasov in bo tako tretja najmočnejša sila v bundestagu.

V parlament se vračajo liberalci (FDP), ki so dobili med 10,1 in 10,5 odstotka glasov. Na zadnjih volitvah je zanje glasovalo 4,8 odstotka volivcev.

V bundestagu bodo tudi poslanci levice, ki je po vzporednih volitvah dobila 8,9 odstotka glasov, kar je približno toliko kot leta 2013, ter Zeleni, ki naj bi dobili med 9,2 in 9,4 odstotka glasov, kar je prav tako približno enako kot pred štirimi leti.

V Nemčiji se medtem že začenjajo ugibanja o vladajoči koaliciji. Ko edini možnosti se kažeta vnovična velika koalicija CDU/CSU in SPD ter t. i. jamajška koalicija, ki bi jo poleg CDU/CSU sestavljali še liberalci in Zeleni.
 

Merklova: Pričakovali smo boljši rezultat

Nemška kanclerka Angela Merkel je po zmagi njene stranke na parlamentarnih volitvah v Nemčiji dejala, da so krščanski demokrati dosegli svoj strateški cilj in bodo oblikovali vlado. Vstop skrajne desnice v parlament pa je označila za nov velik izziv. »Vesela sem zmage, ampak ne hodimo kot mačka okoli vrele kaše, pričakovali smo boljši rezultat,« je dejala svojim privržencem v Berlinu.

 

Deli s prijatelji