BEGUNCI IN ŽELEZNA ZAVESA

Merklova osebna: spregovorila o lastni izkušnji

Objavljeno 08. oktober 2015 15.47 | Posodobljeno 08. oktober 2015 15.47 | Piše: T. L.

»Tisti, ki so imeli srečo, da so doživeli padec železne zavese, zdaj mislijo, da se lahko popolnoma izključijo iz pojavov, ki spremljalo globalizacijo.«

Merklova je Ciprasu zeželela moč in uspeh.

STRASBOURG – Nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo pred srečanjem s francoskim predsednikom Hollandomimage ostro kritizirala vlade vzhodnoevropskih držav, ker da se, ko se je pokazala begunska kriza, niso ničesar naučile iz lastne zgodovine. »Vzhodnoevropejci – in sebe štejem za Vzhodnoevropejko – smo izkusili, da osamitev ne pomaga,« je po poročanju portala Politiko na srečanju Evropske ljudske stranke (EPP) in za zaprtimi vrati dejala Merklova.

»Begunci se ne bodo ustavili le zato, ker smo zgradili visoko ogrado. Tudi sama sem dovolj dolgo živela za njo,« je dejala. »Tisti, ki so imeli srečo, da so doživeli padec železne zavese, zdaj mislijo, da se lahko popolnoma izključijo iz pojavov, ki spremljalo globalizacijo,« je še dejala. 

Na račun Merklove in njene politike do beguncev sta bila namreč zelo ostra madžarski premier Viktor Orban in slovaški premier Robert Fico, ki menita, da je Merkova z odprtjem nemških mej spodbudila val beguncev iz Sirije ter da krščanski Evropi preti islamizacija. Merklova pa je na to dejala: »Kdo smo mi, da branimo kristjane po svetu, če pravimo, da ne bomo sprejeli muslimana ali džamije v naši državi? To ne gre.«

Meni še, da vzhodnoevropske države potrebujejo več časa, da sprejmejo svoj delež beguncev, pri čemer je prepričana, da bi načelna zavrnitev beguncev za Evropo predstavljala nevarnost. 


Znova naval beguncev na makedonsko-grški meji

SKOPJE, ZAGREB – Število beguncev in migrantov, ki v Makedonijo pridejo iz Grčije, se je ponovno bistveno povečalo. Kot je danes sporočila makedonska policija, je makedonsko-grško mejo v zadnjih 24 urah prestopilo okoli 10.000 oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka septembra je mejo med Makedonijo in Grčijo običajno prečkalo od 3000 do 5000 migrantov, večina z Bližnjega vzhoda, s ciljem prispeti na sever Evrope, kjer bi začeli novo življenje.

Madžari vrnili hrvaški vlak

Madžarske oblasti so danes Hrvaški vrnile vlak, s katerim so 18. septembra čez mejni prehod Baranjsko Novo Selo-Beremend na Madžarsko prepeljali približno 1000 beguncev. Madžarska policija je vlak začasno zadržala na svojem ozemlju, ker je ocenila, da je nelegalno pripeljal na Madžarsko. Spor je sprožil politična trenja na Hrvaškem. (STA)

 

Deli s prijatelji