PRIČAKOVANJA

Merklova ne dovoli Srbiji v EU

Objavljeno 02. december 2011 20.37 | Posodobljeno 02. december 2011 15.19 | Piše: P. J./STA

Srbija ni izpolnila pričakovanj EU, ena izmed glavnih nalog je namreč dialog s Kosovom.

Angela Merkel pravi, da Srbija še ni izpolnila pričakovanj EU.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da Srbija, ki se poteguje za status kandidatke za članstvo v EU, doslej ni izpolnila pričakovanj unije. Oblasti v Beogradu je pozvala, naj spremenijo smer. »Pot Srbije v EU lahko vodi le z normalizacijo odnosov s Kosovom,« je poudarila Merklova v nagovoru v nemškem parlamentu v Berlinu.

Bo Kacin posredoval prave novice?

Nemška kanclerka je ocenila, da je Srbija soodgovorna za nedavne spopade med kosovskimi Srbi in silami zveze Nato Kfor na severu Kosova, ki jih je označila za nesprejemljive. Ob tem je spomnila, da tudi dobro sodelovanje s sosedi spada med kriterije za širitev EU. »EU in Nemčija sta izrazili konkretna pričakovanja. Močno obžalujem, da jih Srbija doslej ni izpolnila v zadostni meri,« je še dejala Merklova. Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin (ALDE/LDS), je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug izrazil upanje, da bo nemška kanclerka spremenila svoje stališče, ob tem pa opozoril, da se bo to zgodilo le, če bodo v zadnjem trenutku z območja prišle prave novice. Po njegovem mnenju je sicer izredno pomembno, da bi Srbija dobila status kandidatke.

Ključen je dialog s Kosovom
 
O priporočilu Evropske komisije glede dodelitve statusa kandidatke Srbiji bodo 5. decembra najprej odločali ministri EU, nato pa 9. decembra še voditelji posameznih članic. Odločitev morajo sprejeti s soglasjem. Čeprav je za napredek Srbije ključen njen odnos s Kosovom, pa tudi sicer ozračje v EU ni naklonjeno širitvi. Evropska komisija je oktobra ob predstavitvi poročila o napredku držav na poti v EU ocenila, da je Srbija pripravljena, da postane kandidatka za članstvo, na začetek pogajanj pa bo pripravljena, ko bo dosegla »ustrezen napredek na ključnem področju«, to pa je dialog s Kosovom.
Deli s prijatelji