VRH EU

Merklova na udaru moških kolegov: Ni mogoče, da se kar koli zapre

Objavljeno 07. marec 2016 15.50 | Posodobljeno 07. marec 2016 15.50 | Piše: STA, T. L.

Voditelji članic EU naj bi se po pričakovanjih izrekli o konkretnih ukrepih za soočanje z begunsko in migrantsko krizo v Evropi. A kot dajejo slutiti izjave Merklove, pot do soglasja voditeljev osemindvajseterice morda ne bo tako gladka.

Merklova se je izrekla proti zaprtju zahodnobalkanske migrantske poti.

BRUSELJ – Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Bruslju danes izrekla proti zaprtju zahodnobalkanske migrantske poti. »Ni mogoče, da se kar koli zapre,« je dejala pred začetkom izrednega vrha EU in Turčije, v ospredju katerega bo reševanje pereče migrantske krize.

Voditelji članic EU naj bi se po pričakovanjih izrekli o konkretnih ukrepih za soočanje z begunsko in migrantsko krizo v Evropi. Eno ključnih sporočil naj bi bilo, da je zahodnobalkanska migrantska pot zaprta. A kot dajejo slutiti izjave Merklove, pot do soglasja voditeljev osemindvajseterice morda ne bo tako gladka.

Po mnenju nemške kanclerke bo današnji vrh, na katerem sodeluje tudi turški premier Ahmet Davutoglu, eden pomembnejših. »Upam, da bomo naredili korak naprej, vendar pa bodo za to potrebna še težka pogajanja, da pridemo do rezultata,« je dejala. Neuradno je slišati, da formulaciji o zaprtju zahodnobalkanske poti nasprotuje tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

A za francoskega predsednika Francoisa Hollanda je zahodnobalkanska pot dejansko že zaprta. »Danes je to dejstvo,« je novinarjem ob prihodu na vrh dejal Hollande. Pri tem so ključne tri stvari, in sicer zavarovanje zunanje meje EU med Grčijo in Turčijo, sodelovanje s Turčijo in solidarnost z Grčijo, je pojasnil Hollande, ki stavi na učinkovito sodelovanje s Turčijo.

Pri zaprtju zahodnobalkanske poti, po kateri v Evropo prihajajo množice beguncev in migrantov, vztraja tudi avstrijski kancler Werner Faymann. »Sem za to, da vsem jasno povemo: zaprli bomo vse poti, tudi balkansko. Tihotapci ne smejo imeti nobene možnosti.«

Skupen akcijski načrt EU in Turčije ostaja ključnega pomena pri reševanju begunske in migrantske krize. EU želi namreč doseči zmanjšanje števila nezakonitih migrantov, in sicer za vse države, ne samo za nekatere, torej tudi za Grčijo, je še poudarila Merklova.

Za to pa po njenem mnenju potrebujemo trajnostno rešitev v povezavi z varovanjem zunanje meje EU in v tem pogledu tudi morske meje, kar pa je mogoče le v sodelovanju s Turčijo. Želimo se tudi boriti proti nezakonitim migracijam, za kar prav tako potrebujemo Turčijo, je pojasnila kanclerka.

Madžarski premier Viktor Orban se je pred srečanjem z ostalimi voditelji EU in Turčije odločno izrekel za zaprtje zunanje meje EU in za dosledno spoštovanje schengenskih pravil. »Nihče ne bi smel vstopiti v Evropo brez dovoljenja in predhodne registracije,« je poudaril. Orban je ob tem dodal, da njegova država absolutno nasprotuje kakršni koli preselitvi migrantov iz Turčije v EU.

Deli s prijatelji