NOVI MANDAT

Merklova na konstitutivno sejo v trendovsko modri

Objavljeno 22. oktober 2013 14.35 | Posodobljeno 22. oktober 2013 14.39 | Piše: STA, K. K.

Volijo predsednika in šest podpredsednikov parlamenta.

Danes se Angela Merkel druži z vodjo poslanske skupine svoje stranke Volkerjem Kauderjem.

BERLIN – V Berlinu se je danes začela ustanovna seja novega sklica bundestaga po volitvah konec septembra. Sejo je kot najstarejši poslanec odprl 77-letni Heinz Riesenhuber iz vrst krščanskih demokratov (CDU), v njenem središču pa bo danes izvolitev novega predsednika bundestaga.

Liberalci prvič avt

Riesenhuber, ki je kot najstarejši poslanec odprl že ustanovno sejo leta 2009, je v govoru opozoril na to, da tokrat liberalci (FDP) prvič od ustanovitve zvezne republike ne zasedajo več mesta v bundestagu. Odhajajočim poslancem iz njihovih vrst se je zahvalil za delo v dobro demokracije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je še dejal nekdanji minister za raziskave v vladi kanclerja Helmuta Kohla, je Nemčija močna država znotraj EU z uspešno industrijo. Delovnih mest je po njegovih besedah več kot kadar koli, gospodarstvo pa je odprto za inovacije. Poleg tega je državi uspelo ohraniti socialni mir, je poudaril.

Volilno zasedanje

V središču ustanovne seje bo izvolitev novega predsednika, pri čemer po pisanju dpa kot gotova velja vnovična izvolitev Norberta Lammerta iz vrst CDU. Poleg njega bodo poslanci iz svojih vrst izvolili še šest podpredsednikov. Ob koncu seje – predvidoma okrog 14.30 – bo novi predsednik nagovoril poslance. V septembra izvoljenem parlamentu sedi 631 poslancev. Največ, 311, jih ima zmagovalka parlamentarnih volitev, konservativna unija CSU/CSU kanclerke Angele Merkel. Sledijo socialdemokrati (SPD) s 193 poslanci, Levica s 64 poslanci ter Zveza 90/Zeleni s 63 poslanci.

Od vlade do vlade Merklova

Novo vladno koalicijo bo Merklova najverjetneje sestavila z drugo najmočnejšo silo v novem parlamentu, socialdemokrati. Po več preliminarnih pogovorih naj bi konkretna koalicijska pogajanja začeli v sredo. Nemški predsednik Joachim Gauck je sicer danes Merklovo zaprosil, da po ustanovni seji parlamenta in do imenovanja nove vlade še naprej opravlja vladne posle. V skladu z nemško zakonodajo namreč mandat zveznega kanclerja in ministrov preneha z ustanovno sejo novega bundestaga, še piše dpa.

Deli s prijatelji