SPORNE BESEDE

Merklova klicala Papeža: »Bila je malce jezna«

Objavljeno 09. februar 2016 17.40 | Posodobljeno 09. februar 2016 17.40 | Piše: STA, K. K.

V pogovoru je papež razkril, da mu je kanclerka telefonirala po njegovem nastopu v Evropskem parlamentu novembra 2014.

Tako je Merklova leta 2015 klepetala z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

VATIKAN – Papež Frančišek je razkril, da je prejel jezen telefonski klic kanclerke Angele Merkel, potem ko je Evropo leta 2014 primerjal z jalovo žensko, izhaja iz njegovega pogovora za ponedeljkovo izdajo italijanskega časnika Corriere della Sera. Papež je razkril, da mu je kanclerka telefonirala po njegovem nastopu v Evropskem parlamentu novembra 2014. Takrat je govoril o izžeti Evropi, ki da je zdaj »stara mati«, ki ni »nič več plodna in živahna«.

Jalova ženska ...

»Bila je malce jezna, ker sem Evropo primerjal z jalovo žensko, nesposobno rojevanja otrok,« je za časnik povedal Frančišek. »Vprašala me je, ali res mislim, da Evropa ne more več roditi otrok,« je dodal. Kot je povedal, ji je takrat odgovoril, da Evropa seveda še lahko ima otroke. »In to številne, saj ima močne in globoke korenine,« je dodal. Pri tem je v pogovoru z Merklovo po lastnih besedah tudi spomnil, da je »Evropa v najtemačnejših trenutkih vedno pokazala, da ima neverjetna bogastva«.

V obširnem pogovoru je sicer papež tudi izrazil prepričanje, da lahko Rusija pomembno prispeva k svetovnemu miru.

Mostovi s pravoslavci

Pri tem je v luči za petek napovedanega zgodovinskega srečanja s patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Kirilom spregovoril tudi o tem, zakaj mu je toliko do gradnje mostov med verami. »Treba je graditi mostove, korak za korakom. Do točke, ko lahko sežeš v roke človeku na drugi strani.«

Tako kot Kitajska ima tudi Rusija veliko dati, je še dodal. Ob tem je izpostavil, da so se zaradi krize na Bližnjem vzhodu zbližala celo stališča Vatikana in Moskve.

Deli s prijatelji