BEGUNSKA KRIZA

Merklova: Dolžnost beguncev je, da se integrirajo v družbo

Objavljeno 12. marec 2016 20.10 | Posodobljeno 12. marec 2016 20.12 | Piše: STA, Ma. F.

V treh nemških zveznih deželah bodo v nedeljo volitve, ki bodo lakmusov test za Merklovo in njeno do beguncev odprto politiko.

Nemška kanclerka žaluje za očetom

HAIGERLOCH – Dan pred lokalnimi volitvami, na katerih naj bi krščanski demokrati kanclerke Angele Merkel izgubili podporo, je Merklova na predvolilnem zborovanju v mestu Haigerloch poudarila, da je dolžnost beguncev, da se integrirajo v nemško družbo.

»Od beguncev pričakujemo, da bodo sprejeli ponujeno integracijo. To je dolžnost, ne samo možnost,« je dejala.

V treh nemških zveznih deželah bodo v nedeljo volitve, ki bodo lakmusov test za Merklovo in njeno do beguncev odprto politiko. Ta je nemalo Nemcev spravila v slabo voljo, zaradi česar se kanclerkini stranki CDU obetajo izgube, populistični Alternativi za Nemčijo (AfD) pa velik uspeh.

Na volitve parlamentov v jugozahodnih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalško ter vzhodni Saški-Anhalt je pozvanih 12,6 milijona volivcev. Nedeljsko glasovanje v teh treh deželah, kjer živi 20 odstotkov nemškega prebivalstva, so po zgledu ameriškega volilnega supertorka krstili za supernedeljo, veljajo pa za ogrevanje oziroma preizkus pred zveznimi parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

To bodo največje volitve po rekordnem dotoku beguncev v Nemčijo, ki je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil. Nezadovoljni volivci jih bodo po napovedih izkoristili za to, da vladajočo koalicijo v Berlinu, ki jo poleg CDU sestavljajo še socialdemokrati (SPD), udarijo tam, kjer najbolj boli, običajne teme deželnih volitev, kot je na primer izobraževanje, so povsem potisnjene ob rob.

Deli s prijatelji