ČESTITKA

Merklova Ciprasu poslala telegram

Objavljeno 27. januar 2015 14.46 | Posodobljeno 27. januar 2015 14.46 | Piše: STA, K. K.

Berlin bo ponudil roko sodelovanja novi vladi v Atenah.

Merklova je Ciprasu zeželela moč in uspeh.

BERLIN – Nemška kanclerka Angela Merkel je čestitala novemu grškemu premierju Aleksisu Ciprasu in mu zaželela veliko moči in uspeha pri delu. »Položaj prevzemate v težkih časih, v katerih se soočate z veliko odgovornostjo,« mu je še položila na srce v telegramu, katerega vsebino so objavili danes v kanclerkinem uradu v Berlinu. Merklova, sodeč po čestitki, tudi upa, da bo Ciprasova koalicijska vlada »naprej krepila in poglabljala tradicionalno dobro in globoko prijateljstvo med našima narodoma«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pričakuje, da bodo še naprej izpolnjevali obveznosti

Tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert je pred tem v ponedeljek izrazil pričakovanje, da bo nova vlada v Atenah izpolnjevala obveznosti do mednarodnih upnikov in »še naprej krepila naraščajoče gospodarsko okrevanje Grčije«. Napovedal je, da bo Berlin ponudil roko sodelovanja novi vladi v Atenah, obenem pa bo pozorno spremljal, kaj bo ta povedala glede »prihodnjih reformnih usmeritev in izpolnjevanja svojih obveznosti«. Seibert ni želel neposredno komentirati izidov nedeljskih volitev, na katerih je leva Siriza pometla s tekmeci in za malo zgrešila absolutno večino v parlamentu. Kot je dejal, gre za suvereno odločitev volivcev, »ki jo je seveda treba spoštovati«.

Ciprasov »konec podrejanja«

Vztrajanje Berlina pri strogi varčevalni politiki v EU je sicer eden glavnih vzrokov za zmago Ciprasove Sirize v obubožani Grčiji. V predvolilni kampanji se je Cipras zavzemal za konec te po njegovem pogubne politike in napovedoval »konec podrejanja« ter nova pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci o ugodnejših pogojih finančne pomoči, pri čemer obljublja občuten odpis dolgov.

Deli s prijatelji