IZKORIŠČANJE

Mercator: delavce silijo v podpis izjave, ti pa se bojijo za preživetje

Objavljeno 30. april 2013 16.14 | Posodobljeno 30. april 2013 16.15 | Piše: A. K.

Delavci so za svoja delovna mesta pripravljeni storiti marsikaj, celo podpisati izjavo, ki naj bi kršila njihove pravice.

Mercator bi lahko bil prodan že v nekaj tednih

SARAJEVO – Mercatorjevi delavci v BiH niso mogli verjeti svojim očem, ko so jim nadrejeni pod nos pomolili list papirja, ki so ga, hočeš nočeš, morali podpisati. Gre pa za izjavo, da brez kakršne koli prisile, groženj ter s polno materialno in kazensko odgovornostjo soglašajo z odtegljajem od plače (začenši z letošnjo aprilsko plačo) do poplačila kompletnega zneska, ki je bil ugotovljen kot primanjkljaj pri popisu inventure za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2012. 

Izjava jih ponižuje

Bosanski mediji pišejo, da gre za arogantnost vodilnih v Mercatorju, ki izkoriščajo že tako težak položaj svojih delavcev in veliko brezposelnost v tej državi. Delavci naj bi bili za svoja delovna mesta pripravljeni storiti marsikaj in celo podpisati izjavo, čeprav ta marljive delavce, ki imajo že tako nizke plače, še bolj ponižuje.

Grozijo jim z odpovedjo

Spletni portal doznajemo.com piše, da delavci na odtegljaj od plače niso pristali prostovoljno. Večina se jih boji za svoje delovno mesto, in čeprav v izjavi piše, da gre za dejanje brez prisile, seveda ni tako. Dobro obveščeni vir, ki želi ostati neimenovan, je povedal, da so vodilni delavcem, ki izjave niso želeli podpisati, zagrozili z odpovedjo in drugimi sankcijami.

»Mercator v izjavi poziva k solidarnosti in kolektivni odgovornosti, pri tem pa vodstvo ni storilo ničesar, da bi zaščitilo svoje delavce, ki so vsakodnevno izpostavljeni krajam in napadom. V poslovalnicah ni poskrbljeno za varovanje, videonadzor pa je nedelujoč. Delavci so pri opravljanju svojega dela v skrbeh za svoje zdravje, zdaj pa se bojijo še za preživetje. Odbitek od plače bo precej visok, znesek na delavca pa je od 355 do 660 evrov,« je še povedal neimenovani vir, ki pravi, da Mercator v BiH krši vse predpise in pravice delavcev.

V Sloveniji pričakujejo odgovore iz BiH

Informacije o dogajanju v BiH smo preverili pri Tanji Durin, ki je v Mercatorju odgovorna za odnose z javnostjo. Pojasnila je, da gre v omenjeni zadevi za manko iz skladišč. »Mercator BH je samostojno podjetje in se mora obnašati kot lokalni trgovec v BiH. To je zadeva, ki jo morajo rešiti sami. Postopati morajo po ustaljenih pravilnikih in vedno po zakonu,« pravi Durinova. 

»Po zakonu je, ko gre za takšne zadeve, predvideno, da vsaka oseba posebej podpiše, da se s tem strinja. Najprej so vse zaposlene obvestili in jim dejstva predstavili brez pritiskov. Žal morajo zaposleni sprejeti določeno odgovornost,« je še pojasnila. 

Deli s prijatelji