BELA HIŠA VSE BLIŽJE

Melanii se lahko le smeje, Donaldu je uspelo

Objavljeno 04. maj 2016 09.19 | Posodobljeno 04. maj 2016 09.19 | Piše: STA, A. L.

Njegov najbližji zasledovalec Ted Cruz se je poslovil od tekme.

Melania je največja podpornica Donalda Trumpa.

NEW YORK – Newyorški milijarder Donald Trump je po zmagi na torkovih volitvah v Indiani postal predsedniški kandidat republikanske stranke, saj se je njegov najbližji zasledovalec Ted Cruz poslovil od tekme. Pri demokratih je Bernard Sanders premagal Hillary Clinton, ki pa zanesljivo ostaja na poti do končne zmage.

Clintonova ima namreč dovolj veliko prednost v delegatih za konvencijo konec junija v Philadelphii, da je Sander v zadnjih 13 tekmah ne more več prehiteti, četudi zmaga vsepovsod. Demokrati delegate glede na volilne izide delijo proporcionalno in Clintonova mora le še kampanjo izpeljati do konca, ki bo 14. junija v prestolnici Washington.

Naslednje volitve imajo demokrati 7. maja na Guamu, 10. maja pa v Zahodni Virginiji. Po Indiani ima Clintonova najmanj 2200 delegatov, Sanders okrog 1400, za zmago pa jih je treba 2383.

Tako Clintonova kot Sanders na volilno noč nista bila v Indiani, ampak sta se posvečala naslednjim državam. Vodilna kandidatka se je zagovarjala pred rudarji v Zahodni Virginiji zaradi izjave, da bo pustila rudnike odmreti. Tokrat je razložila, da ni tako mislila, ampak da je hotela povedati, da bo rudarstvo odmrlo z nadaljevanjem dosedanjega pristopa. V anketah tam sicer zanesljivo vodi Sanders.

Ona niti centa, on pa milijon in pol

S pogledom na splošne volitve proti Trumpu je Clintonova obiskala tudi Ohio, Sanders pa je v Kentuckyju trdil, da nadaljuje tekmo, ker je zmanjšal velik uvodni zaostanek in osvaja glasove mlajših od 45 let ter se bori za ideje, ki so pomembne za prihodnost države in demokratske stranke. Sanders je v Indiani porabil 1,5 milijona dolarjev za oglase, Clintonova pa niti centa, kajti ta država novembra tradicionalno glasuje za republikanskega kandidata.

Ni bilo pričakovano

Na republikanski strani pa je prišlo do razpleta, o katerem lani poleti ni skoraj nihče resno razmišljal. Tudi Trump ni pričakoval, da se bo Cruz poslovil, in po dnevu ostrega zmerjanja je imel o senatorju le lepe besede. Menil je, da je Cruz izjemen kandidat, ki ima neverjetno prihodnost, čeprav ne ve, ali sta prijatelja ali nista. V nenavadno umirjenem slogu je Trump v svoji stolpnici pred navdušenimi privrženci zatrdil, da bo premagal Clintonovo, ki bi bila tako ali tako slaba predsednica, ker ne razume trgovine, njen mož pa je sklenil najslabši trgovinski sporazum v zgodovini. Mislil je na nekdanjega predsednika Billa Clintona in sporazum o prosti trgovini Severne Amerike (Nafta).

V nadaljevanju je zatrjeval, da bo Ameriko naredil spet veliko, vrnil bo delovna mesta, ki so šla na tuje, kaznoval podjetja, ki bodo to počela v prihodnje, še prej pa bo osvojil večino ženskih glasov. Povedal je tudi, da dobiva poplavo telefonskih klicev nekoč ostrih republikanskih kritikov, ki se želijo vkrcati na »Trumpov vlak«.

Cruza, ki je pred izidi v Indiani trdil, da bodo šle ZDA s Trumpom v prepad, še ni med njimi. Indiana je bila njegov zadnji okop. Tam je nekdanjo predsedniško kandidatko Carly Fiorina izbral za svojo podpredsedniško kandidatko, pred volitvami pa je sklenil pakt z guvernerjem Ohia Johnom Kasichem, da mu Indiano prepusti.

Opravljivci

Na dan volitev je Cruz, ki je še lani hvalil Trumpa in ga razglašal za prijatelja, sprožil doslej najostrejši val napadov proti njemu, ker je ta začel širiti namig opravljivega časopisa National Enquirer, da je senatorjev oče Rafael Cruz leta 1963 sodeloval z atentatorjem na predsednika Johna F. Kennedyja. Trump je na televiziji Fox povedal, da se je Rafael Cruz fotografiral skupaj z Oswaldom malce pred atentatom v Dallasu in Ted Cruz je Trumpa označil za serijskega ženskarja, povsem nemoralnega človeka, patološkega lažnivca in tako naprej. Trump mu je odvrnil, da to dokazuje, da nima ustreznega značaja za predsednika ZDA. Po porazu je Cruz dejal, da so dali vse od sebe, vendar so se volivci odločili za drugo pot. Zagotovil je, da se bo še naprej boril za svobodo in ustavo, da ZDA ne bodo šle po poti socializma.

Predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je nemudoma po Cruzovem odstopu sporočil, da se je treba poenotiti in se osredotočiti na zmago proti Clintonovi. Republikanci imajo do konca še volitve v devetih državah, kar pa je zdaj vprašanje rutinske izvedbe. Kasich se še sicer ni poslovil, vendar ima premalo delegatov za upanje na uspeh, ankete pa mu niso naklonjene. »Naša strategija je bila vedno zmaga na odprti konvenciji in Trumpove izjave pred zmago v Indiani so povečale razliko med pozitivnim pristopom guvernerja in nespoštljivim blebetanjem Trumpa,« so sporočili iz Kasichevega tabora.

Še malo mu manjka

Upanje na odprto konvencijo je jalovo, saj Trump za zmago na konvenciji potrebuje 1237 delegatov, doslej pa jih je zbral 1047. Kasich jih ima le 153, glede na ankete pa bo Trump osvojil veliko večino od preostalih 520 delegatov, ki so še na voljo.

Vzporedne ankete v Indiani so pokazale, da je le okrog 50 odstotkov udeležencev republikanskih volitev zadovoljnih s tem, kar imajo na izbiro. Kar 70 odstotkov demokratskih volivcev države pa je zadovoljno z izbiro oziroma katerim koli od kandidatov.

Deli s prijatelji