POMOČ

Mednarodni denarni sklad ne želi več pomagati Grčiji

Objavljeno 22. julij 2012 20.37 | Posodobljeno 22. julij 2012 20.36 | Piše: Mo. S., STA

V torek bo tako imenovana trojka znova odpotovala v Atene na pogajanja z grško vlado.

Bo Grčija še dobivala tuji denar?

BERLIN – Mednarodni denarni sklad (IMF) po navedbah neimenovanega evropskega diplomata ne želi nuditi dodatne pomoči Grčiji, poroča nemška revija Spiegel. Odločitev sicer še ni dokončna, saj IMF čaka na poročilo o Grčiji, ki ga skupaj pripravljajo strokovnjaki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF, opozarja drugi diplomat.

Naštete evropske inštitucije ocenjujejo, ali država izpolnjuje reforme, h katerim se je zavezala v zameno za denarno pomoč. V torek bo tako imenovana trojka znova odpotovala v Atene na pogajanja z grško vlado. Grčija sicer upa, da bo avgusta in septembra prejela dodatna posojila v višini 12,5 milijarde evrov, a Spieglovo poročilo namiguje, da je do take odločitve še daleč.

Prezgodaj za sklepe

Ne glede na pesimistično sliko, ki jo riše revija, pa drug neimenovani strokovnjak iz vrst evropskih diplomatov opozarja, da je prezgodaj za kakršna koli sklepanja in da gre za čiste špekulacije.

Grčija je junija po daljšem obdobju negotovosti dobila novo koalicijsko vlado, ki je na oblast prišla tudi zaradi obljub, da bo mednarodne upnike prepričala, da Grčiji dovolijo nekoliko milejšo obliko implementacije varčevalnih ukrepov. Grški upniki pa so na drugi strani izračunali, da bi morali v primeru pristanka na odlog varčevalnih ukrepov, za kar se zavzema Grčija, državi pomagati z dodatnimi 10 do 50 milijardami evrov.

Deli s prijatelji