MORSKI PIRATI

Mediteran tarča džihadistov? Pripravljali naj bi napade na križarke

Objavljeno 24. avgust 2015 09.51 | Posodobljeno 24. avgust 2015 10.52 | Piše: S. N.

Iz Rima prihajajo opozorila na možnost pomorskega terorizma.

Z letalonosilke so ujetim dostavljali hrano.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni opozarja, da bi Libija lahko postala še ena Somalija, piše Slobodna Dalmacija. S tem pa ni mislil na primerjavo z življenjskim standardom, ampak dolgoletnih piratskih napadov trgovskih ladij, ki plujejo proti Sredozemlju. Pirati pred obalami Somalije napadejo ladje, ugrabljajo posadke, nato pa zahtevajo odkupnine.

Zaradi globoke krize v Libiji, ki ji kar ni videti konca, je italijanska politika precej zaskrbljena, predvsem zaradi širjenja Islamske države v Libiji in padcu mesta Sirt, ki je ena od glavnih luk Libije. Piratski napadi bi se lahko začeli širiti na ladje v Sredozemlju, kar bi še dodatno otežilo položaj.

Iz Rima prihajajo opozorila na možnost pomorskega terorizma. Italija ima zelo razširjeno pomorstvo, veliko trajektov in velikih križark.

Poziv za napad iz zraka

Islamski teroristi so po več mesecih borbe osvojili Sirt. Tam so obglavili najmanj 12 ljudi, dele teles umrlih pa so obesili na mostove v opozorilo za vsakogar, ki se namerava upirati. V Libiji delujeta dve tako imenovani vladi, ena v Tobruku in druga v Tripolisu. Obe sta povezani z oboroženimi skupinami, ki se borijo za nadzor nad mesti in regijami. Po nasilju v Sirtu je vlada v Tobruku pozvala arabske države, naj napadejo iz zraka in tako poskušajo nevtralizirati Islamsko državo v Sirtu.

Grožnja za pomorski turizem

Naslednji korak džihadistov bi lahko bil napad na ladje v Sredozemlju, saj imajo po osvojitvi Sirta dostop do ladij, s katerimi bi lahko šli v napad. Najverjetneje bi se osredotočili na nasilje nad potniki na svoj krvavi način. Njihov dostop do pomorskega prometa bi tako lahko močno ogrozil pomorski turizem.

Deli s prijatelji