DOBROTA

Medicinski Robin Hood revnim deli zdravila

Objavljeno 04. avgust 2015 12.59 | Posodobljeno 04. avgust 2015 12.59 | Piše: E. B.

Upokojeni indijski medicinski tehnik zbira zdravila pri premožnih in jih deli revnim.

Ponarejena zdravila so precej cenejša od originalnih, vendar so lahko tudi smrtno nevarna.

Revščina ni le pomanjkanje hrane, temveč tudi pomanjkanje zdravil, se zaveda Omkanarth, upokojeni medicinski tehnik iz New Delhija, ki se ga je prijel vzdevek novodobni Robin Hood. Pri premožnih namreč zbira zdravila, ki jih ne potrebujejo, in jih deli nebogljenim, bolnim in pozabljenim.

Omkarnath vsak dan prehodi sedem kilometrov, do oddaljenih območij pa potuje z avtobusom: vsak dan si določi traso skozi izbrano naselje in potrka na vsaka vrata. Stanovalce poprosi za zdravila, ki so jim morda odveč, ki jih ne potrebujejo več ali se jim morda bliža iztek roka uporabnosti, večina mu jih tudi izroči! »Smetnjaki v našem mestu so polni zdravil, ljudje jih pač vržejo proč, če jih ne opozoriš, da bi morda komu prišla prav,« opozarja dobrotnik, ki je v številnih zdravstvenih klinikah po indijski prestolnici postavil tudi zaboje, v katere lahko prostovoljci odložijo svoj prispevek. »Zdravila so zelo draga, premožnim pa ni mar za to. Nekoč mi je nekdo odstopil celo zdravilo proti raku, vredno pravo bogastvo!« je še zaupal Indijec, ki ob koncu svojega prostovoljnega delovnika sede na klop v parku in pregleda nabrano. Zdravila in pripomočke potem skrbno razvrsti glede na vrsto, proizvajalca in rok uporabnosti; vse, kar ni bilo ustrezno shranjeno, zavrže, preostalo pa spravi v svoje skladišče, najeti prostor blizu njegovega doma, kjer je vse razvrščeno kakor v lekarni – od zdravil proti gripi do injekcij z inzulinom, kisikovih mask, celo bergel in invalidskih vozičkov!

K plemenitemu poslanstvu so ga spodbudile številne nesreče, ki jim je bil priča v svoji karieri, pogosto so jo skupili predvsem delavci na gradbiščih, ki so jih v bolnišnici oskrbeli zelo skromno, povrhu pa si niso mogli privoščiti niti domače nege. Za vsakega se je osebno zavzel in svoje nadrejene naprošal za dodatna protibolečinska sredstva, obliže, preveze in drugo, a brez uspeha. Vsak se mora znajti sam oziroma plačati, se je vedno glasil odgovor, zato se je Omkarnath, ki je zelo dobro vedel, da so številne ustanove in domovi premožnih prepolni zdravil, ki jih ne potrebuje nihče in ki bodo kmalu romala na odpad, sklenil razmere urediti na lastno pest. Vzeti bogatim in podariti revnim je postalo njegovo načelo, zaradi katerega zdaj gara več kot v svoji karieri medicinskega tehnika!

Pomaga le tistim, ki mu pokažejo zdravniški izvid, napotnico ali recept in ki si ne morejo privoščiti nege, svoje pomoči seveda ne zaračunava, je pa ocenil, da vsak mesec razdeli za okoli 8000 evrov zdravil in pripomočkov. Dobrosrčni Indijec, ki mu je družina, ko je izvedela za njegovo poslanstvo, sprva obrnila hrbet, saj je po njihovem po ulicah prosjačil in jih tako poniževal, se je dotaknil tudi že številnih zdravnikov, ki so sklenili podpreti njegovo dobrodelno dejavnost in zanj zbirajo odvečne potrebščine, Omkanarth pa sanjari o mreži bank po vsej državi, ki bi bile odprte za vse, ki potrebujejo zdravila in pripomočke, a si jih ne morejo privoščiti.

Deli s prijatelji