NAJ MESTA

Med žlahtnimi mesti premočno vodi Dunaj

Objavljeno 19. december 2014 08.17 | Posodobljeno 19. december 2014 08.17 | Piše: Adrian Grizold

Po Reputation Institute je kar sedem od desetih svetovnih naj mest v Evropi. Iz preostalega sveta le Montreal in Vancouver iz Kanade ter Sydney iz Avstralije.

Benetke so doživetje. Foto: Adrian Grizold

V svetu, kjer smo obsedeni s številkami in statističnimi podatki, se je različnim vrednostnim lestvicam pridružila še preglednica svetovnih prestolnic, ki so za turiste, popotnike in druge obiskovalce zanimive po več kriterijih, kjer je zlasti zgledno usklajeno razmerje med znamenitostmi, različnimi institucijami, do človeka prijazne mestne uprave, kakovostjo življenja, urejenostjo in okoljem. Na lestvici trajnostno prijaznih urbanih središč, ki jo je izdal spletni Reputation Institute, po pričakovanjih premočno vodi nekdanji imperialni Dunaj, saj vključuje najbogatejšo in najbolj negovano tradicijo, ob njej pa je v zadnjih desetletjih razvil res zgledne sodobne vsebine in ponudbo. Tako se je Dunaj ponosno še sam oklical za cesarja vseh svetovnih najmest.

Zimska glasbena pravljica

Donava sicer že dolgo ni več modra in ne teče mimo mesta, katerega prava reka je Wien (Dunajščica), sodobno velemesto se je namreč že zdavnaj razširilo prek donavskih prekopov, ki ob Dunajskem gozdu skrbijo še za zgledno umeščenost v naravo. V vohunski prestolnici hladne vojne (znameniti film Tretji človek z Orsonom Wellsom) so kmalu zrasle pomembne mednarodne institucije od naftnega Opeca do Mednarodne agencije za jedrsko energijo, denar pa še vedno služi s svojimi muzeji, gledališči, koncertnimi dvoranami in kavarnami.

Te dni je v središču pravljična božična ponudba, med številnimi sejmi je največji in najbolj obiskan tisti med rotovžem in osrednjim gledališčem Burgtheatrom. Na silvestrovo in prvi novoletni dan bodo filharmoniki z odra Zlate dvorane poslali v svet najlepše želje in čestitke s tradicionalnim novoletnim koncertom in deli znamenite dunajske glasbene družine Straussovih, maja prihodnje leto pa bo gostil evrovizijski festival.

Tisoč in ena noč na dnu

Dunaju je tesno za petami bavarska prestolnica München, ki jo po svetu poznajo (tudi) zaradi največje pivske veselice, legendarnega Oktoberfesta s prestami, belimi pivskimi klobasami in potoki piva v steklenih ali keramičnih vrčih s pokrovi, narodnimi nošami, kratkimi moškimi irhastimi hlačami ter žensko klasiko – dirndlom. München slovi po trgovski in obrtniški odličnosti, okolje je nadvse primerno za sklepanje velikih kupčij, turisti pa prihajajo predvsem zaradi sproščenega vzdušja, nenavadne kombinacije severnjaške natančnosti in svobode juga.

Med prvo deseterico naj mest so se med nekdanje in aktualne evropske prestolnice vrinila le tri bolj oddaljena, avstralski Sydney ter kanadska Montreal in Vancouver, precej na dnu pa najdemo nekoč pravljična mesta, ki so burila našo domišljijo iz pripovedk Tisoč in ene noči, med njimi Bagdad, Teheran, Kairo, Karači … Zaradi hudih družbenih pretresov ali celo vojn in nemirov se jih svetovni popotniki in turisti žal vse bolj izogibajo.

Firence pred Benetkami

Italija sicer ni prav na vrhu lestvice, ima pa med prvimi petimi kar dve mesti, obe nekdaj pomembni prestolnici. Firence, središče renesančnega sveta, so danes v svetovnem merilu majhne in ne prav pomembne. Uspelo jim je ohraniti nekdanjo, torej zgodovinsko podobo z znamenito kupolo in Giottovim stolpom, galerijo Uffizi in legendarnim Michelangelovim Davidom pred njo ter starim mostom prek Arna, ki vodi do palače Pitti in vrtov Boboli. Firence ostajajo magnet sredi Toskane, ki magično privlači tujce.

Benetke in laguna po številu obiskovalcev sicer prekašajo Firence, a so se, morda tudi zaradi nenehne vojne s turisti, znašle na petem mestu.

Na sever in 
prek velike luže

Pot vodi dalje na urejeni sever, šestouvrščena norveška prestolnica Oslo na prvi pogled nima veliko razvpitih znamenitosti, ob podrobnejšem srečanju pa potujoči odkrije pravcate zaklade. Podobno je tudi onstran Atlantika v Vancouvru, ki je sedmi z lestvice.

Nekoliko presenetljivo je London šele na osmem mestu, saj v angleški prestolnici najdemo prav vse, ob medijsko izpostavljeni kraljevski družini Windsorjev še niz zgodovinskih znamenitosti, športne in zabaviščne četrti, najmočnejši bančni in poslovni center, veliko zanimive tradicionalne in sodobne arhitekture in obilo zabave za mlade.

Na predzadnje mesto v deseterici se je uvrstila katalonska prestolnica Barcelona, ki velja za eno najbolj dinamičnih in raznolikih sredozemskih mest. Za konec se še enkrat selimo v Kanado, tokrat v Montreal.

Na svetu je toliko čudovitih, nenavadnih in osupljivih mest, da je izbor med prvo deseterico lahko tudi naključen, kljub temu nekoliko preseneča, da med njimi ne najdemo Pariza, Rima, Aten ali New Yorka in Ria. Morda pa tudi ne, saj gre za izbor na osnovi mreženja različnih dejavnikov in šele skupek daje odličnost. 

Deli s prijatelji