STRELEC V OREGONU

Med streljanjem poklicala mamo: To bi lahko bil najin zadnji pogovor

Objavljeno 02. oktober 2015 13.45 | Posodobljeno 02. oktober 2015 13.45 | Piše: T. Pa.

V Oregonu je 26-letni strelec ubil 10 ljudi.

ROSEBURG – V ZDA se je zgodila še ena tragična šolska zgodba (podobno kot leta 1999 v koloradski srednji šoli Columbine, ko je umrlo 13 ljudi, ali denimo v osnovni šoli Sandy Hookimage v Connecticutu pred tremi leti, ko je strelec ubil 20 otrok). Včeraj je 26-letni Chris Harper Mercer odšel v Umpqua Community College v Oregonu in v streljanju ubil 10 ljudi, več pa jih je ranil, poroča New York Times.

Priče pravijo, da so prvi streli odjeknili ob 10.38. Kortney Moore, ena izmed študentk in priča dogodka je videla, kako je naboj priletel skozi okno in zadel profesorja v glavo. Kmalu zatem je bil strelec v razredu in prisotne izpraševal o njihovem verskem prepričanju, nato pa jih je ustrelil.

20-letna Cassandra Welding je iz bližnje učilnice najprej slišala hrup, kot da bi pokali baloni. Ženska, ki je stala za njo je takoj stekla do vrat, da bi jih zaprla, a so jo streli zadeli v trebuh: strelec je stal pred vrati učilnice.

Študenti so nato zaprli vrata in jih zablokirali z mizami in torbami ter prestrašeno poslušali, kako se streljanje nadaljuje. »Izkušnja je bila grozljiva,« pravi neka študentka, »ves čas sem bila na telefonu s svojo mamo. Vedela sem, da bi to lahko bil najin zadnji pogovor.«

Strelec je bil samotar

Študentka Bronte Hart (21), ki je živela v istem poslopju kot Mercer, pravi, da »ni bil prijazen človek. Nobenega opravka ni hotel imeti z drugimi ljudmi.« Spominja se, da ga je večkrat videla, kako je sam sedel v temi na balkonu in si svetil z majhno svetilko.

Mercerja so ubili policisti, ki so posredovali na kraju tragedije. Hartova pravi, da so v pozneje videli njegovo mamo, kako je obupano jokala.

Grozljive ure čakanja

Starši študentov so medtem preživljali grozljive ure, ne vedoč, kaj se dogaja z njihovimi otroki. Študente so v poslopjih zadržali do poldneva, informacije o dogajanju so dobivali z esemesi od družinskih članov in prijateljev. Nato so enega za drugim pregledali in jih z dvignjenimi rokami spustili iz študentskega naselja. Luke Rogers, študent, ki je bil v trenutku streljanja v bližnjem poslopju, je povedal: »Ko smo odhajali mimo glavne veže, smo zagledali odprta vrata in madeže krvi na tleh.«

Deli s prijatelji