SEZNAM

Med najvplivnejšimi pakistanska 15-letnica

Objavljeno 20. april 2013 18.00 | Posodobljeno 20. april 2013 18.00 | Piše: E. B.

Revijo tokrat krasi sedem različnih naslovnic.

»Ne gre za samo moč, temveč za moč vpliva na druge,« je med predstavitvijo težko pričakovanega seznama Timovih 100 najvplivnejših zemljanov pojasnil urednik Rick Stengel. Verjetno ni težko uganiti, da je med izbranimi kakor običajno veliko politikov, kljub temu pa je treba poudariti, da je ameriški predsednik Barack Obama imenovan že osmič, med vplivne so se uvrstili tudi prva dama ZDA Michelle in podpredsednik Joe Biden ter newyorški župan Michael Bloomberg. Vsekakor gre ocenjevalcem priznati, da so tokrat resnično upoštevali vse sfere javnega življenja: na seznamu sta tako tudi Beyonce in Jay-Z, pa še Justin Timberlake, Christina Aguilera in Frank Ocean, če se pomudimo pri glasbenikih. Oskarjevca Jennifer Lawrence in Daniel Day-Lewis sta nedvomno vrhunca iz sveta zabavništva, ravno tako je javnost z odobravanjem sprejela drzno televizijsko ustvarjalko Leno Dunham, med presenečenji pa sta igralca Bryan Cranston in Bassem Youssef, ki ga domovina Egipt preiskuje zaradi njegove politične satire. Med izbranci je seveda tudi novi papež Frančišek, imenovali so tudi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki je – čeprav vse prej kot priljubljen – nesporno vpliven, veliko naslovnic je v minulem letu napolnila supersmučarka Lindsey Vonn, sploh od razkritja svojega razmerja s Tigrom Woodsom – golfista sicer ni na seznamu.

Malala Yousafzai je najvidnejša aktivistka

Ne pozabimo na televizijsko kraljico Oprah Winfrey, še vedno je bila dovolj glasna Sarah Palin pa tudi Angela Merkel in Hillary Clinton, med najbolj opevanimi pa je komaj petnajstletna aktivistka Malala Yousafzai in najmlajša nominiranka za Nobelovo nagrado za mir v zgodovini, ki so jo oktobra lani talibani ustrelili, k sreči ne usodno, zaradi njenega bloga na BBC, v katerem je pozivala k enakopravnosti žensk v Pakistanu.

Mimogrede, Malala še naprej odločno obiskuje šolo, ki je bila še pred dvema letoma nedostopna za dekleta v njenem rodnem kraju Swat, jeseni pa bo izšla njena knjižna izpoved, za katero naj bi prejela tri milijone dolarjev! Še nekaj zanimivosti, vojvodinja Cambriška, Catherine Middleton, je edina od britanskih kraljevih na laskavem seznamu in ena od le treh Britancev, Time pa se je letos odločil še za zanimivo osvežitev: naslovnica ni le ena, temveč je sedem različnih, ki jih krasijo izbrani junaki: Li Na, kitajska teniška igralka, bollywoodski igralec in politični aktivist Amir Khan, Jay-Z, Jennifer Lawrence, ustanovitelj ameriškega vesoljskega transportnega podjetja SpaceX Elon Musk, Malala Yousufzai in Rand Paul, ameriški republikanski senator. In tudi slavospev izbrancem je tokrat spisan nekoliko drugače: vsak od imenovanih je pripravil sestavek o drugem vplivnežu s seznama.

 

Deli s prijatelji