NAPAD

Med mašo se je spravil nanjo

Objavljeno 08. maj 2016 18.56 | Posodobljeno 08. maj 2016 18.57 | Piše: STA, T. Pa.

Hrvaški duhovnik v Splitu Luka Prcela je danes med mašo, ki jo je prenašala hrvaška javna televizija HRT, napadel hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Fotografija je simbolična.

SPLIT – Hrvaški duhovnik v Splitu Luka Prcela je danes med mašo, ki jo je prenašala hrvaška javna televizija HRT, napadel hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović zaradi njene obsodbe medvojne ustaške Neodvisne države Hrvaške (NDH) in branil ta kvizlinški režim. Predsednica mu je že odgovorila, poroča hrvaški Jutarnji list.

Prcela, ki je sicer prior dominikanskega samostana v Splitu, je izza oltarja kritiziral predsednico, ki je pred nekaj tedni dejala, da NDH »ni bila niti neodvisna niti ni ščitila interesov hrvaškega naroda«. Prcela je pred avditorijem gledalcev HRT dejal, da teh besed predsednici »ne more oprostiti«.

»Ne morem nikakor odpustiti, da je Kolinda Grabar-Kitarović izjavila, da Neodvisna država Hrvaška ni bila neodvisna in da je bila zločinska. Kdo pravi, da je današnja hrvaška država bolj neodvisna od tiste, ki je obstajala med letoma 1941 in 1945,« se je zgražal.

»Če je morala to reči pred Američani, potem ji postavljam vprašanje, zakaj nisi rekla, da nismo mi Hrvati vrgli atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki. Nismo mi bombardirali ne Dresdna ne Hamburga. Koga smo mi pravzaprav ubili zunaj svojih meja? Dovolj je, da pljuvamo sami po sebi. Dovolj je tega, kar se je dogajalo v zadnjem času, ko sta bila predsednika, za katera lahko rečemo, protihrvaška predsednika,« je dejal duhovnik.

Nadaljeval je z izrazi zadovoljstva, ker so »naši branilci končno dobili svojega ministra, ki ni bil svetovalec nobenega prejšnjega predsednika in ki ni končal šole v Kumrovcu ali Bileći in ministra, ki se je boril s svojimi prijatelji«. Ob tem je seveda mislil na razvpitega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića, sicer doktorja zgodovine. »Bodimo svoji, branimo svoje, ne jemljimo tujega,« je še dejal prior Prcela.

Kolinda Grabar-Kitarović se je na njegove izjave že na kratko odzvala. »Vi meni ne morete odpustiti moje izjave, jaz pa vam odpuščam za vašo. Obrnimo se v prihodnost,« je sporočila na svojem uradnem facebooku.

image

S HRT so za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnili, da »mnenja in misli, ki so izraženi med neposrednimi prenosi, ne izražajo stališč Hrvaške radiotelevizije«. Hkrati so »obsodili vsako obliko sovražnega govora« in se omejili od tovrstnih govorov.

Hina sicer še poroča, da je Prcela v Splitu znan po tem, da je v času vojne na Hrvaškem (19911995) začel maševati v spomin na voditelja NDH Anteja Pavelića.

V splitsko-makarski nadškofiji so Hini pojasnili, da izjav Prcele ne morejo komentirati, češ da za to niso pristojni, ker da je dominikanec.

Deli s prijatelji