RAZSTAVA

Med gostijami utripa semafor

Objavljeno 21. avgust 2015 22.15 | Posodobljeno 20. avgust 2015 11.49 | Piše: E. B.

Buckinghamska palača odprta za javnost, razstava razkriva priprave na bankete.

Organizacija zabave v Buckinghamski palači, ki je v poletnih mesecih odprta za oglede, ni mala malica, za pripravo vsake člani gospodinjstva in protokola porabijo več tednov, se lahko podučijo obiskovalci nove razstave.

Napeto načrtovanje dogodka, ki lahko pogosti 170 ljudi naenkrat, v tem času razkriva zanimiva razstava, ki predstavlja tudi pribor in 4000-delni servis iz porcelana iz obdobja kralja Jurija IV. in drugo opremo najrazličnejših slogov, od baročnega do neoklasičnega. Srebrni pribor je sestavljen iz 1700 kosov, razkrivajo organizatorji, ki si med pripravami ne smejo privoščiti niti najmanjše napakice ali odstopanja – denimo, pogrinjki morajo biti drug od drugega oddaljeni za točno 46 centimetrov. Jurijev komplet temeljito lošči ekipa osmih izbrancev, ki morajo pričarati sijaj na več sto kristalnih kozarcih. Vsakemu gostu jih pripada šest, za vodo, penino in različna vina. Med gostijo cela vojska služabnikov in strežnikov bdi nad zadovoljstvom kraljičinih izbrancev, držijo pa se strogo določenih pisanih pravil, ki jih opredeljuje večstoletni protokol. Denimo, vsi morajo istočasno položiti krožnik pred gosta, pri čemer jim v sodobnem času pomaga skriti semafor, prav zaradi takšnih podrobnosti pa so banketi v Buckinghamski palači nepozabni in veličastni, poudarja kuratorica nove razstave Kraljevska dobrodošlica Anna Reynolds.

Steklenica šerija iz leta 1660

Britanski dvor je lani gostil okoli 62.000 elitnih obiskovalcev med priložnostmi na državni ravni, tradicionalnimi dogodki ali pa zasebnimi zabavami njene visokosti, radovedneži pa si bodo zdaj prvič lahko povsem od blizu ogledali, kako poteka ves zahtevni proces, od pošiljanja vabil s pozlato in rdečim pečatom, ki določa sedežno razvrstitev, do ročnega in večdnevnega pomivanja dragocenega servisa in pribora ter kozarcev po koncu zabave. Prvič v zgodovini Otoka se bodo lahko kraljevi podaniki in tuji turisti sprehodili skozi glavni vhod, skozi katerega Elizabeto II. pripeljejo s posebno kočijo, edino, ki ima električna stekla in centralno ogrevanje. Obiskovalci bodo lahko vstopili v kuhinjo, kjer nastajajo okusne predjedi, slastne glavne jedi in čudovite slaščice in kjer pripravljajo sezonsko sadje, kot zadnji, četrti hod. Kuharji in vodje protokola pri sestavi jedilnika vedno postavijo v ospredje častnega gosta in se poklonijo njegovi domovini, denimo, predsedniku Singapurja so nedavno postregli s sladkornimi orhidejami. Na ogled bodo tudi nekatere steklenice iz kraljičine bogato založene vinske kleti, najstarejša med njimi je steklenica šerija iz leta 1660, ki je seveda nikoli ne bodo odprli.

V sklopu številnih razstav so letos na ogled tudi kraljičine obleke, ki jih je vladarica nosila med uradnimi in slavnostnimi dogodki, ter modni dodatki, kot so znameniti klobuki in celo tiare ter drugi kosi nakita. Radovedneži bodo izvedeli še, s čim so tuji gostje ob obisku obdarili britansko monarhinjo, prvič pa bodo rahlo priprta vrata, ki vodijo v kraljičine zasebne prostore, kamor javnost nikoli nima vstopa. Tokrat bodo lahko – do 27. septembra – od daleč pokukali v notranjost.

Deli s prijatelji