BANČNA KRIZA

MDS: Za reševanje Španije potrebnih do 80 milijard evrov

Objavljeno 09. junij 2012 11.53 | Posodobljeno 09. junij 2012 11.53 | Piše: STA, A. L.

Osnovni izračun kaže, da je potrebnih 40 milijard, a predstavnica MDS ugotavlja, da Španija potrebuje vsaj od enainpol- do dvakrat toliko denarja.

Nezadovoljstvo z novimi reformami so pred mestno hišo jasno pokazali tudi Madridčani.

MADRID – Za zaščito španskih bank pred resnimi finančnimi šoki je potrebnih vsaj 40 milijard evrov dodatnega kapitala, so v petek zvečer sporočili iz Mednarodnega denarnega sklada (MDS). Medtem še vedno ni jasno, ali bo Španija danes zaprosila za pomoč območja evra in ali bo opravljena telefonska konferenca evroskupine. Izidi stresnih preizkusov MDS so pokazali, da sta osrednji španski banki, BBVA in Banco Santander, razmeroma dobro stoječi, da pa preostali del španskega finančnega sektorja ne dosega zahtevane kapitalske ustreznosti. Izpolnjevanje teh meril pa je, če se bo v močno zadolženi državi nadaljevalo krčenje gospodarstva, nujno.

MDS: Tudi 40 milijard ne bo dovolj

»Po neugodnem scenariju bodo največje banke dokapitalizirane v zadostni meri in se bodo lahko zoperstavile nadaljnjemu krčenju gospodarske dejavnosti, vendar pa bo več drugih bank potrebovalo zvišanje kapitala za skupaj okoli 40 milijard evrov,« so pojasnili v MDS in spomnili na nove bančne standarde, imenovane Basel III. Ob tem so v skladu opozorili še, da 40 milijard evrov ne bo dovolj za kritje stroškov prestrukturiranja in zmanjšanja vrednosti naložb.

Španske banke potrebujejo do dvakrat več sredstev

Bonitetna hiša Fitch je v četrtek znižala oceno za dolgoročni dolg Španije, in sicer za tri stopnje z A na BBB. Kot razloge za ta korak je navedla krizo španskega bančnega sistema, visok javni dolg in recesijo. Oceno potreb španskih bank po kapitalu so v hiši ocenili na do 100 milijard evrov.

Predstavnica MDS Ceyla Pazarbasioglu je ob tem poudarila, da bo v prihodnje nujna jasna komunikacija o strategiji za zagotovitev kapitalskih sredstev bankam. Ta sredstva velja po izkušnjah prej precenjevati kot podcenjevati, je dodala. O stresnih preizkusih je dejala, da so dober kazalnik, a predstavljajo le osnovo za resnične potrebe. V tej luči je poudarila, da bi lahko španske banke, če bodo želele pomiriti trge, potrebovale od enainpol- do dvakrat več sredstev, kot so predvideli stresni preizkusi. Izidi stresnih preizkusov španskih bank, ki jih je izvedel MDS, naj bi bili objavljeni v ponedeljek, vendar pa jih je MDS nato razkril že v petek.

Španska vlada zanikala

Po tujih tiskovnih agencijah je namreč v petek zakrožila neuradna novica, da bo Španija danes zaprosila za denar iz začasnega sklada za zaščito evra (EFSF), s katerim bi dokapitalizirala banke. Po nepotrjenih podatkih naj bi danes potekala telefonska konferenca evroskupine, po kateri naj bi prošnja za pomoč postala uradna. A nikjer, niti na slovenskem finančnem ministrstvu, podatka o telekonferenci nimajo. Španska vlada je sicer v petek poudarila, da ni sprejela nobene odločitve o reševanju bank. Pred tem namreč potrebuje natančne podatke o dejanskih potrebah finančnega sektorja. MDS jih je nato zvečer objavil, poročilo neodvisnih revizorjev na to temo pa naj bi bilo zaključeno do 21. junija.

Deli s prijatelji