V ČETRTO

Mattarella izvoljen za italijanskega predsednika

Objavljeno 31. januar 2015 14.07 | Posodobljeno 31. januar 2015 15.18 | Piše: STA, Mo. S.

Sergio Mattarella je ustavni pravnik.

RIM – Ustavni pravnik Sergio Mattarella je bil danes izvoljen za predsednika Italije. Triinsedemdesetletni kandidat premierja Mattea Renzija je v današnjem četrtem poskusu prejel potrebnih najmanj 505 glasov volilne skupščine v Rimu.

Potem ko v prvih treh krogih volitev novega italijanskega predsednika noben od kandidatov ni prejel dvetretjinske večine, je danes za zmago zadostovala absolutna večina oziroma 505 elektorskih glasov od skupno 1009. Ko so Mattarelli našteli najmanj 505 glasov, se je v skupščini po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razlegel dolg aplavz. Koliko glasov je točno zbral, še ni znano.

Podporo Mattarelli so danes poleg Renzijeve Demokratske stranke (PD) napovedale še nekatere manjše stranke in koalicijska partnerica Novi desni center (NCD) notranjega ministra Angelina Alfana, nekdaj sodelavca nekdanjega premierja Silvia Berlusconija. Ta je ocenil izbiro Mattarelle kot izdajo, zato je pozval predstavnike svoje stranke Naprej Italija, druge največje stranke v parlamentu, da oddajo prazne glasovnice.

Pravnik Mattarella ima za sabo dolgo politično kariero. Triinsedemdesetletnik, ki ni rad v soju medijskih luči, je bil nazadnje ustavni sodnik, dolga leta pa poslanec in petkrat minister. Na položaju bo nasledil Giorgia Napolitana, ki je odstopil 14. januarja. Odstop je 89-letnik, ki je bil na Kvirinalu več kot osem let, napovedal v tradicionalnem nagovoru ob prehodu v novo leto, kot vzroka pa navedel starost in utrujenost.

Deli s prijatelji