KDO JE ODGOVOREN?

Mati mu je pripravila najljubšo jed, on je umrl na letalu

Objavljeno 21. julij 2014 10.14 | Posodobljeno 20. julij 2014 21.24 | Piše: L. K.

Vodja proruskih aktivistov Igor Girkin Strelkov se je pohvalil, da so sestrelili malezijsko letalo.

KIJEV, AMSTERDAM –V nesreči boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je umrlo vseh 298 ljudi na letalu. Zdaj je potrjeno, da je bilo med njimi 193 Nizozemcev, 43 Malezijcev, 27 Avstralcev, 12 Indonezijcev, deset Britancev, po štirje Nemci in Belgijci, trije Filipinci in po en potnik iz Kanade ter z Nove Zelandije. Med nesrečniki je bilo 80 otrok.

Eden izmed potnikov, nizozemski državljan Cor Pan, je bil pred odhodom, razumljivo, prešerne volje. Med vkrcavanjem je na facebooku še objavil fotografijo letala ter hudomušno pripisal: »V primeru, da izgine, vsaj veste, v katerem letalu nas lahko najdete!« Njegovi prijatelji so se nemudoma odzvali, njemu in njegovi izvoljenki pa zaželeli »najlepše možne počitnice!«

Že nekaj ur zatem je vedrost zalila nepopisna žalost. »Počivajta v miru, draga prijatelja, Cor in Neeltje!« Z mislimi so bili seveda tudi pri njunih najbližjih, »da bi našli prepotrebno moč in preživeli to strašno tragedijo,« so molili.

Kako hudo mora biti šele svojcem enega izmed stevardov – Sanjida Singha. On je namreč s svojim kolegom zamenjal polet! In sedel na letalo smrti. Še več: 131 dni prej bi morala njegova žena, prav tako stevardesa, leteti na poletu MH370, za katerega še danes ne vedo, kje natančno je izginil. Pa je v zadnjem trenutku zamenjala s sodelavko … in ostala živa.

»Po poletu iz Amsterdama bi moral priti na obisk,« je objokoval Sanjidov oče Jiar. »Mati mu je namreč pripravljala njegovo najljubšo jed.« Sanjid je z ženo in sedemletnim sinkom živel v Kuala Lampurju.

Družinica Sim je oni dan živela pod srečno zvezdo. Barry in njegova Izzy bi morala z dojenčico na usodni polet MH17. A jima je bilo v zadnjem trenutku, že na letališču, rečeno, da je zmanjkalo mest in da so jih prestavili na pozneje. Ko sta mlada zakonca že kmalu zatem po radiu prisluhnila novici o tragediji, jima je postalo slabo. Oba sta bruhala. »Srce je razbijalo kot še nikoli, obšla me je huda slabost. Kot da nas je nekdo od zgoraj pazil in nam poskušal dopovedati, da ne smemo na to letalo,« je objokan pripovedoval Barry. »Vselej želiva leteti z malezijsko družbo, tudi tokrat je bilo tako, zato sva bila kar malo nejevoljna, ker so naju prestavili na KLM,« je dejala Izzy. Nakar sta se objela. Le malo je manjkalo, da tega objema ne bi bilo. Da bi se jima zgodilo kaj tako grozljivega, kot se je Irene in Georgeeu Burrowsu iz Avstralije, ki sta se morala onemu zgoraj zares zameriti. Težko je verjeti, a to, kar se dogaja njima, presega vse meje! V obeh tragičnih poletih, tako na MH370 kot tudi na tokratnem MH17, sta izgubila že štiri družinske člane?! Na plovilu, ki je 8. marca končalo nekje v Indijskem oceanu, sta namreč izgubila sina in njegovo ženo, v letalu, ki so ga, kot vse kaže, pred dnevi sestrelili nad Ukrajino, pa zetovo hčer Maree in njenega moža Alberta. Nesrečni par se je hotel vrniti s počitnic po Evropi.

Medtem pa si ruski separatisti prizadevajo prikriti sledi. Močno okajeni so že v petek preprečevali mednarodnim preiskovalcem, da bi opravili nujne forenzične naloge ter tako pietetno organizirali prevoz trupel do njihovih svojcev. Še več: novinarji Associated Pressa so v soboto videli proruske upornike, kako so trupla v vrečah nalagali na tovornjake in jih odpeljali, v nedeljo pa na prizorišču posmrtnih postankov niso več našli. Kot je dejala Natalija Bistro, so jih bili reševalci prisiljeni izročiti oboroženim upornikom. Po njenih besedah vlada ne ve, kam so jih odpeljali. Za zdaj niti ne vedo, kaj se je zgodilo s 102 truploma, ki jih še niso našli.

Bojeval se je tudi v bosanski vojni

Vodja proruskih aktivistov Igor Girkin Strelkov, ki je medtem že prevzel odgovornost za razstrelitev malezijskega letala, se je v času vojne v BiH bojeval na srbski strani. Je tudi veteran ruskih vojn na Kavkazu. Po razstrelitvi je na strani na facebooku zapisal: »Izpeljali še eno uspešno operacijo!« Nekje drugje je še dopisal: »Našega opozorila, da ne smejo leteti v tem zračnem prostoru, niso poslušali!« 

Deli s prijatelji