PRODANO

Matematikovi zapiski
 za milijon zelencev

Objavljeno 28. april 2015 09.40 | Posodobljeno 28. april 2015 09.41 | Piše: U. S.

Prodali beležko Alana Turinga, ki je dešifriral nemško enigmo. Ker je bil homoseksualec, so ga preganjali in obsodili.

Fotografija je simbolična.

NEW YORK –  Ročno popisano beležnico Alana Turinga, ki je osrednji lik filma Igra imitacije (The Imitation Game) – film, v katerem ima glavno vlogo Benedict Cumberbatch, je dobil oskarja za najboljši prirejeni scenarij –, so na dražbi prodali za več kot milijon dolarjev! 
Beležnico, ki ima 56 strani, je matematik in pionir računalništva popisal, ko je poskušal dešifrirati na videz nerešljivi kodirni sistem enigma, ki so ga med drugo svetovno vojno uporabljali Nemci. Turingova beležnica je iz leta 1942, ko je skupaj s kolegi bival in delal v britanski vojni šoli Bletchley Park za kodiranje in šifriranje. Vsebuje zapletene matematične in računalniške zapise, menda gre za edini obsežni Turingov obstoječi rokopis, kot je sporočila avkcijska hiša Bonhams, ki je dražila beležnico in jo prodala za 1,025.000 dolarjev. Za 269.000 dolarjev je šel tudi delujoči nemški šifrirni aparat enigma, julija 1944 izdelan za nemško vojsko.

Turinga so preganjali, ker je bil homoseksualec v času, ko je bilo to na Otoku nezakonito. Zaradi nespodobnosti so ga leta 1952 obsodili, da bi se izognil zaporu, pa je privolil v hormonsko zdravljenje, ki naj bi odpravilo njegovo homoseksualnost. Umrl je dve leti pozneje – zaradi zastrupitve s cianidom. Njegovo smrt so obravnavali kot samomor,??eprav so družina in prijatelji verjeli, da bi bila lahko nesreča.

Beležnica je bila med dokumenti, ki jih je zapustil prijatelju, matematiku Robinu Gandyju, ta je dokumentacijo leta 1977 predal arhivu King's Collegea v Cambridgeu, beležnico pa je obdržal; na praznih straneh je opisal svoje sanje, kot je zahteval njegov psihiater. Imel jo je do smrti 1955., pri Bonhamsu pa so njegove zapise opisali kot zelo osebne. Na začetku je zapisal: »Primerna krinka je pisati med Alanove zapiske, verjetno pa tudi malce zlovešče; pokojni očetovski lik, od katerega sem zagotovo nasledil nekaj njegovega mišljenja.« Kupec beležnice hoče ostati anonimen, del iztržka bo šel dobrodelnim ustanovam.

Deli s prijatelji