VARČEVANJE

Masaker premierja: 30.000 jih bo ostalo brez službe, ministre tudi na vlak

Objavljeno 30. april 2012 12.11 | Posodobljeno 30. april 2012 09.47 | Piše: A. L., STA

Da bi se izognili vnovičnemu dvigovanju davka na dodano vrednost, bo premier Mario Monti predvidoma danes sprejel nove varčevalne ukrepe.

Monti bo vodil tehnično vlado

RIM – Italijanska vlada bo danes predvidoma sprejela nove varčevalne ukrepe v javni upravi, s katerimi namerava privarčevati dodatnih pet milijard evrov. Ukrepi naj bi posebej prizadeli zapore, šolstvo in policijo. Cilj vlade Maria Montija je, da z varčevalnimi ukrepi do leta 2013 doseže uravnotežen proračun.

Na redne letalske linije ali na vlak

Varčevalni ukrepi ne bodo prizanesli niti članom vlade in ministrstvom. Pri izdatkih ministrstev je tako predvideno drastično varčevanje. Ministri naj bi se v prihodnosti tudi odpovedali državniškim letalskim poletom in potovali izključno z rednimi letalskimi linijami ali železnico.

Drastično zmanjšanje zaposlenih

Italijanska vlada tudi načrtuje, da naj bi do leta 2024 število karabinjerjev zmanjšali s sedanjih 180.000 na 150.000, v pravosodju pa namerava Monti odpraviti 950 sodniških mest in 5900 administrativnih delovnih mest. Z dodatnimi varčevalnimi ukrepi se želi italijanska vlada izogniti novemu zvišanju davka na dodano vrednost septembra letos.

Deli s prijatelji