ZEMLJEPISNE VRZELI

Maroko ali Mehika? Donald Trump ima težave

Objavljeno 06. januar 2016 09.13 | Posodobljeno 06. januar 2016 09.13 | Piše: T. Pa.

Tokrat ne ločuje med Marokom in Mehiko.

DES MOINES – Po preteklih izjavah ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki so zabavale množice, tudi njegova prva televizijska reklama volilne kampanje ni razočarala gledalcev. Med dva milijona dolarjev na teden vredno kampanjo v državah, kot sta Iowa in New Hampshire, so objavili video, v katerem Trump poudarja svoje vrednote.

Zemljepisne težave

Volivcem obljublja nekaj bistvenih sprememb: prepoved muslimanom, da bi vstopili v ZDA, »dokler ne izvemo, kaj se dogaja« ter »obglavljenje« Islamske države in zaseg njihove nafte. Obljublja tudi, da bo »ustavil ilegalno priseljevanje tako, da bom na naši južni meji zgradil zid, za katerega bo plačala Mehika«. Besedam primeren je tudi posnetek, ki prikazuje množico ljudi, ki kot mravlje bežijo proti meji. Gledalci pri tem seveda menijo, da gre za posnetek meje med Mehiko in ZDA, vendar pa ni tako. Dogodek, ki ga Trump izrablja v svoji kampanji, se je zgodil preko 8000 kilometrov daleč, na meji med špansko enklavo Melillo in Marokom.

1000 % nalašč

Na strani PolitiFact so odkrili, da je bil posnetek originalno objavljen na italijanski televiziji RepubblicaTV 3. maja 2014, ko so poročali o migrantih, ki so poskušali ilegalno priti iz Maroka na špansko območje. Ko je posnetek našel svoj prostor v Trumpovi reklami, pa nista bila več vidna ne znak televizije ne letnica 2014.

»Bilo je 1000 % nalašč,« razlaga vodja Trumpove volilne kampanje Corey Lewandowski. »Ne d**k, to ni meja z Mehiko, ampak tako bo videti naša država.« Bolj uradna razlaga nepravilnosti pa je, da je bil posnetek namenoma izbran, »da pokažemo posledice odprte meje in resno grožnjo Američanom, če takoj ne zgradimo zidu in ustavimo vala migrantov«. Pri tem na strani še opozarjajo, da je lani prvič po več kot 70 letih več mehiških priseljencev zapustilo ZDA, kot jih je vanje prišlo.

Ali je reklama prepričljiva ali ne, preverite kar sami.

Deli s prijatelji