DOLGOVI

Marihuana 
jih ne bo rešila iz krize

Objavljeno 15. april 2012 17.33 | Posodobljeno 15. april 2012 17.33 | Piše: A. K.

Propadel je načrt, da bi španska Rasquera z oddajanjem zemljišč za gojenje konoplje poplačala dolgove.

Z marihuano so skušali poplačati dolgove.

RASQUERA – V španskem mestecu Rasquera na severovzhodu Katalonije je po neuspelem glasovanju na krajevnem referendumu spodletel načrt, da bi se tamkajšnja skupnost izvila iz primeža recesije, nezaposlenosti in dolgov. Sedem hektarov kmetijskih zemljišč je mesto nameravalo oddati v najem kmetovalcem, ki gojijo marihuano, s čimer bi zaslužili približno 1,3 milijona evrov, dovolj za pokritje mestnih dolgov. Gojenje trt in oljk ne omogoča več zadovoljivih prihodkov.

Napovedal odstop

V Rasqueri bi marihuano gojili in pakirali, celotni pridelek pa bi prevzelo združenje uporabnikov marihuane iz Barcelone – ABCDA, ki ima približno 5000 članov. Ti bi v projekt vložili začetni kapital v višini 30.000 evrov in poskrbeli za to, da bi se v Rasqueri odprlo 40 novih delovnih mest. Predlog je na referendumu sicer dobil večinsko podporo, za sprejetje pa bi potrebovali 75-odstotno večino.

Župan mesta Bernat Pellisa je že pred referendumom v primeru zavrnitve projekta napovedal svoj odstop. Če bi projekt uspel, bi bil to vsekakor precedens v državi, ki je po nastopu finančne krize – po kolapsu nepremičninskega trga leta 2008 – dosegla rekordno raven brezposelnosti.

Deli s prijatelji