KRIZA

Marca rekordna brezposelnost, tik pod 10 odstotki

Objavljeno 02. maj 2012 16.59 | Posodobljeno 02. maj 2012 17.00 | Piše: S. U., STA

V nekaterih italijanskih mestih so mirne shode in proslave zmotili nasilnejši protestniki.

RIM – Stopnja v Italiji še vedno narašča in je vse bližje 10 odstotkom. Marca se je v primerjavi z mesecem prej zvišala za 0,2 na 9,8 odstotka, kar je največ od januarja 2004, na letni ravni pa se je zvišala že za 1,7 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad Istat.

Brezposelnih 2,51 milijona ljudi

Zlasti skrbijo podatki o brezposelnosti med mladimi. Ta se je povzpela na rekordnih 35,9 odstotka, kar je, gledano četrtletno, rekordna stopnja vse od zadnjega četrtletja leta 1992. Medtem je v največjem evropskem gospodarstvu, Nemčiji, stopnja brezposelnosti po sezonsko prilagojenih podatkih aprila ostala nespremenjena pri 6,8 odstotka oziroma 2,87 milijona ljudi (v Italiji je brezposelnih 2,51 milijona ljudi).

Sezonsko neprilagojeni podatki sicer kažejo, da je brezposelnost v Nemčiji v primerjavi s prejšnjim mesecem upadla za 0,2 na 7 odstotkov. Padec stopnje brezposelnosti v pomladnih mesecih je sicer povezan z večjim zaposlovanjem v gradbenem in sorodnih sektorjih. Letošnje praznovanje praznika dela je v Italiji minilo v vzdušju krize. Tri največja sindikalna združenja – Cgil, Cisl in Uil – so organizirala shode po vsej državi, glavni temi pa sta bili znižanje davčnih obremenitev in zagon gospodarstva.

Predsednica največjega italijanskega sindikalnega združenja Susanna Camusso je vlado pozvala, naj svojo politiko zategovanja pasu zamenja s politiko spodbujanja gospodarske rasti, poročajo italijanski mediji.

Žvižgi ministrici za delo

Državni vrh se je praznovanja 1. maja udeležil v palači predsednika republike Giorgia Napolitana. Slednji je v nagovoru poudaril, da delo v Italiji doživlja izjemno težke čase. Od vlade Maria Montija zato pričakuje, da bo čim prej našla rešitev za akutne probleme, med katerimi je izpostavil kronično plačilno nedisciplino države, problem predčasno upokojenih, ki so po pokojninski reformi ostali brez plače in brez pokojnine, ter brezposelnost med mladimi.

V nekaterih italijanskih mestih so mirne shode in proslave zmotili nasilnejši protestniki. V Torinu je manjša skupina članov nekega skrajnega družbenega gibanja izžvižgala in skušala napasti tamkajšnjega župana, a so jih policisti hitro odstranili. Žvižgi in vzkliki 'sramota' so pospremili tudi ministrico za delo Elso Fornero, ki je med člani Montijeve vlade zaradi sprejemanja reforme trga dela tudi najbolj izpostavljena, in predsednika leve Demokratske stranke Piera Luigija Bersanija, ki se je udeležil proslave v Palermu.

 

Deli s prijatelji