OPREMLJENI

Maratonski policisti

Objavljeno 14. februar 2015 08.50 | Posodobljeno 14. februar 2015 08.51 | Piše: S. I

Na tokijskem maratonu bo poleg več tisoč policistov in varnostnikov za sumljivci oprezalo še 64 policistov tekačev, ki bodo nosili posebne kamere.

Prizor z lanskega tokijskega maratona. Foto: Reuters

Na tokijskem maratonu, na katerem 22. februarja pričakujejo okoli 36.000 tekačev in več kot 100.000 gledalcev, bo za dodatno varnost skrbela tudi posebna elitna skupina policistov tekačev, opremljenih s kamerami, ki bodo v centralo v živo prenašale dogajanje s terena. Japonska se je odločila okrepiti varnostne ukrepe, potem ko so pripadniki Islamske države na Bližnjem vzhodu sporočili, da so obglavili japonska talca, zaradi česar so se v deželi vzhajajočega sonca povečali strahovi pred napadi islamskih skrajnežev tudi na domačih tleh.

Poostrena varnost

Varnost na tokijskem maratonu je bila poostrena že zaradi bombnega napada na bostonskem leta 2013. Tokrat pa bo za sumljivimi tipi poleg več tisoč policistov in varnostnikov oprezalo še 64 policistov tekačev. Dodatni varnostni ukrepi bodo tudi priprava na poletne olimpijske igre, ki bodo 2020. potekale v Tokiu, in hkrati potrditev besed japonskega premierja Šinza Abeja, ki je prisegel, da bodo morilce talcev našli in kaznovali. Podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja John Coates je ta teden povedal, da je prepričan, da bo Japonska poskrbela za ustrezno varnost na olimpijadi.

Vsak policist tekač bo bdel nad delom 42-kilometrske proge, izbran pa bo izmed mož v modrem z bogatimi maratonskimi izkušnjami. »Vsi morajo biti v dobri kondiciji, saj nikoli ne veš, kdaj boš moral teči med opravljanjem službe,« je dejal tiskovni predstavnik tokijske policije. »Toda to bodo policisti, ki še posebno veliko tečejo.« 

Deli s prijatelji