OBŽALOVANJE

Manning se je vladi opravičil za izdajo

Objavljeno 16. avgust 2013 16.48 | Posodobljeno 16. avgust 2013 16.48 | Piše: M. K.

Bradley Manning obžaluje, da je predal tajne dokumente ameriške vlade.

Vseeno mu grozi izjemno visoka kazen.

WASHINGTON – »Žal mi je, ker sem prizadel ljudi. Žal mi je, da sem prizadel ZDA. Opravičujem se za nepričakovan rezultat svojih dejanj. Zadnja tri leta so bila zame izkušnja, iz katere sem se veliko naučil,« je na obravnavi na sodišču v oporišču Fort Meade v Marylandu dejal ameriški vojak Bradley Manning in se opravičil tamkajšnji vladi za predajo tajnih dokumentov organizaciji WikiLeaks.

Manning je v obrambo dejal, da je napačno verjel, da bo s tem spremenil svet na bolje. »Zdaj vem, da bi moral bolj agresivno delovati znotraj sistema, če bi želel doseči te spremembe. Ko sem sprejemal odločitve, sem verjel, da bom pomagal ljudem, ne da jih bom prizadel. Na žalost se ne morem vrniti v preteklost in spremeniti stvari,« je povedal 25-letnik in dodal, da razume, da mora odgovarjati za svoja dejanja, a vseeno upa, da bo nekoč lahko naprej študiral in imel dobre odnose s svojo družino.

Grozi mu do 130 let zapora

Manning je na sojenju, to se je začelo 3. junija, do zdaj nastopil trikrat, a se je tokrat prvič opravičil za svoja dejanja. Spomnimo: v zaporu je od pomladi 2010 in je že februarja priznal, da je z vladnih računalnikov snel približno 700.000 vojaških in diplomatskih dokumentov in videoposnetkov ter jih predal skrivnostni organizaciji, ki jo vodi avstralski računalniški heker Julian Paul Assange. A Bradley je takrat odločno zanikal, da bi želel škodovati ZDA, in je trdil, da je želel samo spodbuditi razpravo. Sodnica, polkovnica Denise Lind, ga je sicer oprostila najhujše obtožbe pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida, s čimer se je izognil kazni dosmrtnega zapora, ga je pa 20. julija spoznala za krivega v 19 od 21 točkah obtožnice, od tega v petih točkah kršitve zakona proti vohunjenju.

Manningu tako še vedno grozi izjemno visoka kazen – do 130 let zapora. Čeprav tožilstvo za 25-letnika zahteva najvišjo zagroženo kazen, obramba ostaja optimistična. Manningov odvetnik David Coomb je povedal, da vojaku nikakor še ni »zmanjkalo streliva«. »Dobili smo bitko, zdaj moramo dobiti še vojno,« je prepričan Coomb. 

Deli s prijatelji