POROČILO

Manj produktivni zaradi podnebnih sprememb

Objavljeno 30. april 2016 16.03 | Posodobljeno 30. april 2016 16.03 | Piše: STA, T. L.

Ni ogroženo le zdravje delavcev, temveč se zmanjšuje tudi njihova produktivnost.

Najboljša za potešitev žeje je navadna voda

ŽENEVA – Zaradi podnebnih sprememb je na milijone delavcev izpostavljenih hudi vročini, s tem pa ni ogroženo le njihovo zdravje, temveč se zmanjšuje tudi njihova produktivnost, v poročilu opozarjajo Združeni narodi. Do leta 2030 bi lahko letna produktivnost zaradi dela pri visokih temperaturah upadla za do 2000 milijard dolarjev, opozarjajo.

Zaradi visokih temperatur, ki so posledica globalnega segrevanja, je približno sedem odstotkov delovnih ur v najbolj izpostavljenih regijah že izgubljenih, je zapisano v poročilu. Visoke temperature prizadenejo predvsem delavce, ki delo opravljajo zunaj, zaradi tega pa je njihovo delo počasnejše, premori pa daljši.

»Ko so ljudje prisiljeni delo opravljati pri visokih temperaturah, to občutno vpliva na njihovo produktivnost,« je ob objavi poročila dejal prvi mož sindikalne zveze UNI Global Union Philip Jennings. Prav tako delo pri temperaturah nad 35 stopinjami Celzija predstavlja tveganje za zdravje.

Vendar pa so mnogi delavci prisiljeni, da kljub temu nadaljujejo delo, pogosto pa pri tem nimajo dostopa do pitne vode in možnosti ohladitve v senci. Na območjih, kjer so delavci še posebej ogroženi zaradi podnebnih sprememb in visokih temperatur, živijo približno štiri milijarde ljudi.

V zahodni Afriki se je število zelo vročih dni od šestdesetih let prejšnjega stoletja že podvojilo. V povprečju na vsako desetletje zabeležijo deset zelo vročih dni več. V Kalkuti pa vsako desetletje prinese 12 dni več, ko temperatura preseže 29 stopinj Celzija.

Poročilo je bilo objavljeno po tem, ko je pariški podnebni dogovor prejšnji teden v New Yorku podpisalo 175 držav. Države si bodo v skladu s sporazumom prizadevale, da bi dvig povprečne globalne temperature do konca stoletja omejile na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo, vendar strokovnjaki opozarjajo, da gre za zelo optimistične cilje.

Deli s prijatelji