ODPOVEDAN MARATON

Makedonija: grožnje z ukrepi mimo vojaških konvencij

Objavljeno 10. maj 2015 14.13 | Posodobljeno 10. maj 2015 14.13 | Piše: STA, K. K.

Skupina od mednarodne skupnosti zahteva, naj Makedonijo prisili, da njene vojaške in policijske sile prenehajo uporabljati vojne helikopterje proti ONV.

KUMANOVO – Albanska Osvobodilna narodna vojska (ONV) je prevzela odgovornost za nasilje v Kumanovu na severu Makedonije, kjer še vedno poteka policijska operacija proti oboroženi skupini, v kateri je bilo po zadnjih podatkih ubitih šest policistov. ONV naj bi napadel makedonske sile, ker že več dni izvajajo »teror nad civilnim prebivalstvom«. Skrajna albanska skupina Vojska republike Iliride je v soboto v sporočilu zapisala, da so vse albanske skupine in vojaške formacije začele delovati enotno za oblikovanje Republike Iliride, poroča balkanska televizija N1.

Grožnje zaradi helikopterjev

Skupina od mednarodne skupnosti zahteva, naj Makedonijo prisili, da njene vojaške in policijske sile prenehajo uporabljati vojne helikopterje proti ONV. »Sicer bomo prisiljeni sprejeti sorazmerne ukrepe, ki so v nasprotju z mednarodnimi vojaškimi konvencijami,« je zagrozila skupina. Krivdo za novo nasilje je Vojska republike Iliride pripisala nespoštovanju Ohridskega sporazuma, ki je leta 2001 končal krvave spopade ONV z makedonskimi silami v Makedoniji. Skupina trdi, da sta nadaljevanje borbe ter reorganizacija ONV in Vojske republike Iliride edini možnosti za oblikovanje Republike Iliride, vse dokler bo vodstvo Makedonije kot »lažne tvorbe« nadaljevalo represijo. Boja ne obljubljajo samo v Makedoniji, temveč tudi po vsem Balkanu, kjer živijo Albanci.

Dva dni žalovanja

V omenjenem sporočilu so še sicer zatrdili, da ONV deluje samo v Makedoniji. Makedonske oblasti še niso komentirale trditev Vojske republike Iliride ali potrdile njihovih navedb. Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so policijske sile v Kumanovu naletele na oboroženo skupino, v kateri so tako makedonski državljani kot tudi državljani iz sosednje države, katere imena pa niso želeli razkriti. V operaciji, ki se je začela v soboto in še traja, je bilo po zadnjih podatkih makedonskih oblasti ubitih šest policistov, ranjenih pa je bilo še okoli 30. Mrtvi naj bi bili tudi na strani oborožencev.

Notranje ministrstvo Makedonije je še zatrdilo, da nasilje v Kumanovu ni povezano z aktualnimi političnimi razmerami v državi ter medsebojnimi obtožbami opozicije in vlade o prisluškovanju ter s protivladnimi protesti v Skopju.

Za danes in ponedeljek je makedonska vlada razglasila dneva žalovanja, zato so tudi odpovedali za danes načrtovani maraton v Skopju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Deli s prijatelji