PRIHAJAJO

Madžarska zapira meje, begunci od torka čez Slovenijo?!

Objavljeno 10. september 2015 22.58 | Posodobljeno 10. september 2015 17.54 | Piše: M. I.

Če bo Madžarska dosledno implementirala amandmaje k begunski zakonodaji, je begunski val čez Slovenijo neizbežen.

BUDIMPEŠTA – Madžarski mediji in viri na družabnih omrežjih trdijo, da bo Madžarska od torka naprej povsem spremenila režim obravnave beguncev. Vsi, ki bodo prestopili mejo, bodo po hitrem postopku ujeti, popisani, zaprti, nato pa izgnani iz države. Tisti, ki bodo prosili za azil, bodo vrnjeni Srbiji. Madžarski premier Viktor Orban že nekaj časa trdi, da bo od 15. septembra 2015 nastopil nov režim reševanja begunskega vprašanja. 

Nova zakonodaja

Takrat namreč v veljavo stopijo novi amandmaji begunskega zakona. Zakon predvideva ustanovitev tranzitnih con med Srbijo in Madžarsko, kjer bodo begunce popisali in jim dovolili da v osmih dneh zaprosijo za status begunca. Tisti, ki bodo kljub temu čez Madžarsko potovali brez pridobljenega statusa – kot večina beguncev v tem trenutku –, bodo takoj deportirani nazaj v Srbijo. Madžarska je nakazala, da najbrž nobenemu od beguncev ne bo podelila statusa begunca, ker šteje Srbijo – od koder begunci v Madžarsko prihajajo – za varno državo, torej ljudje iz nje ne bežijo več kot begunci, ampak kot ekonomski migranti. 

Madžarska grozi tudi z vojsko

Tisti, ki se bodo kljub temu odločili čez Madžarsko potovati nelegalno, po novi zakonodaji ne bodo več poslani v registracijske centre, ampak v zapor, takoj za tem pa bodo deportirani iz države. Da ne bi prišlo do izgredov, je madžarska vlada na mejo pripravljena poslati tudi vojsko. 

Od torka čez Slovenijo?

Mediji nadalje poročajo, da begunci in tihotapci ljudi v Srbiji že dobivajo informacije, da bo Madžarska po novem tako rekoč neprehodna država, in v tem trenutku že snujejo alternativno pot do Avstrije in Nemčije, ki pa vodi čez Hrvaško in Slovenijo. Kot kaže Google Maps, je taka pot še bližja kot tista čez Madžarsko in vprašanje je, zakaj se je begunci niso poslužili že zdaj. 


Makedonija razmišlja o zidu

Makedonija razmišlja o gradnji zidu na meji po vzoru Madžarske, da bi na ta način zajezila val beguncev z juga, je danes izjavil makedonski zunanji minister Nikola Poposki. V pogovoru za madžarski poslovni tednik Figyelo, ki je izšel danes, je dejal, da bo Makedonija potrebovala tudi neke vrste fizično zaščito, čeprav to ne bo dolgoročna rešitev.

Kot je dejal, bo Makedonija potrebovala »ali vojake ali zid ali kombinacijo obojega«.

Pojasnil je, da si Makedonija zelo prizadeva, da bi registrirala vse migrante. »Ko poskuša nadzirati mejo in zaustaviti ljudi, takoj naleti na negativen mednarodni odziv,« je še dodal Poposki. (STA, T. L.)

 

Deli s prijatelji