MIGRANTSKA KRIZA

Madžarska danes zapira mejo? Migranti kar derejo vanjo

Objavljeno 04. oktober 2015 16.26 | Posodobljeno 04. oktober 2015 16.27 | Piše: STA, Mo. S.

Od začetka migrantske krize na Hrvaškem 16. septembra je to državo doseglo 108.800 migrantov.

BUDIMPEŠTA, ZAGREB – Število migrantov, ki so prispeli na Madžarsko, je v soboto znova precej naraslo. Po navedbah madžarske policije je namreč v državo vstopilo 6056 migrantov, od tega večina, 5997, prek hrvaško-madžarske meje, ostali pa čez mejo s Srbijo. 

Še v petek je v Madžarsko vstopilo 4897 migrantov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki povzema madžarske medije. Od januarja je Madžarsko doseglo kar 306.238 migrantov. Po navedbah madžarske vojske pa je trenutno na madžarski južni meji trenutno okoli 4700 vojakov, ki varujejo policiste pri njihovem izvajanju nadzora mej, obenem pa pomagajo pri gradnji ograj za zajezitev begunskega vala.

Hrvaška na udaru

Tudi Hrvaška beleži vrtoglave številke prihodov migrantov. Od začetka migrantske krize na Hrvaškem 16. septembra je namreč to državo po navedbah tamkajšnje policije doseglo 108.800 migrantov, od katerih jih večina potuje naprej na Madžarsko. Samo v soboto je mejne prehode Bapska in Tovarnik na meji s Srbijo prečkalo 6086 migrantov, so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva. Ponoči se je v sprejemnem centru v Opatovcu nahajalo okoli 1700 migrantov, trenutno jih je tam po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina okoli 600. Tudi danes naj bi po oceni policije v Hrvaško vstopilo od okoli 5000 do 6000 migrantov.

Danes se zapira meja?

Skoraj vsi migranti iz Hrvaške pot nadaljujejo proti Madžarski. A ta je na delu meje s Hrvaško že postavila ograjo in napeljuje bodečo žico, po nekaterih navedbah pa naj bi že danes zaprla mejo s Hrvaško. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je sicer v soboto dejal, da se bo Hrvaška v primeru zaprtja meje z Madžarsko temu hitro prilagodila, tudi v dogovoru s Slovenijo, ki da na »operativni ravni že obstaja«.

Deli s prijatelji