SHOD

Madžari: »Ljubimo svojo deželo, ljubimo Viktorja«

Objavljeno 22. januar 2012 14.58 | Posodobljeno 22. januar 2012 14.58 | Piše: P. J., STA

Protestniki so prišli iz vseh delov Madžarske, sosednje Romunije in tudi Slovaške.

Zbralo se je sto tisoč podpornikov.

BUDIMPEŠTA – Na zborovanju v podporo madžarskemu premierju Viktorju Orbanu se je v soboto zvečer v Budimpešti zbralo okoli sto tisoč ljudi. Na srečanju v organizaciji novinarjev, ki so blizu Orbanovi stranki, so podprli premierja, potem ko se je zaradi spornih sprememb ustave znašel pod plazom kritik iz EU, ZDA in drugod.

»Ljubimo Viktorja«

»Zahvaljujoč pretiranemu in neuravnoteženemu poročanju, je naša država prikazana kot nepravična in nedostojanstvena, to pa škoduje našemu gospodarstvu in ljudem,« so organizatorji zapisali v vabilu na zborovanje. »Vse, kar si želimo, je, da bi Evropa in ZDA razumele, da želimo živeti v svobodi, v okviru demokracije in ob spoštovanju drugih,« so še zapisali. Številni protestniki, ki so prišli iz vseh delov Madžarske ter tudi iz sosednjih Romunije in Slovaške, so nosili zastave ter napise »Ljubimo svojo deželo, ljubimo Viktorja«.

Evropska komisija je v torek sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, ker meni, da bi lahko njena nova zakonodaja ogrozila neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Budimpešta ima največ mesec dni časa, da se na opomine ustrezno odzove, že v torek pa naj bi se Orban srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Množični shodi

Orban je v nastopu pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu sicer zatrdil, da je Madžarska pripravljena spremeniti sporne dele zakonodaje. EU je po sprožitvi treh pravnih postopkov proti Madžarski Budimpešto ponovno opozorila tudi na spoštovanje medijske svobode.

Zaradi spornih potez vlade se je 2. januarja na protestih opozicije v Budimpešti zbralo okoli 70.000 ljudi. Takrat je zunanji minister Janos Martonyi dejal, da »lahko vlada na ulicah zbere desetkrat več ljudi«.

Madžarska vlada naj bi po poročanju medijev poskušala preprečiti proteste opozicije v središču Budimpešte. Za 15. marec, ki je na Madžarskem državni praznik, naj bi namreč oblasti že rezervirale vsa prizorišča za javne dogodke v središču prestolnice, opozicija pa zato na ta dan ne more več prijaviti svojih shodov.

Deli s prijatelji