MED SPREHODOM PO MESTU

Macron znova razburja z izjavami na račun brezposelnosti

V odzivu na Macronov izziv so se pri regionalnem dnevniku La Provence sprehodili po pristanišču in povedali, da so v uri in pol našli nič manj kot 13 ponudb za delo.
Fotografija: Francoski predsednik Emmanuel Macron FOTO: Pool Via Reuters
Odpri galerijo
Francoski predsednik Emmanuel Macron FOTO: Pool Via Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je znova razburil domačo javnost s svojimi izjavami na račun brezposelnosti, zaradi katerih je deležen očitkov, da podcenjuje problem. Macron je namreč materi iskalca zaposlitve med obiskom Marseillea na jugu Francije v ponedeljek dejal, da lahko njen sin, če le hoče, zlahka najde delo.

Macron je med sprehodom po Marseilleu v zanj tipični izmenjavi mnenj neki ženski dejal, da lahko njen sin zbere »deset ponudb«, če se samo sprehodi po starem predelu mesta, kjer je na desetine kavarn in restavracij.

»Kaj želi vaš sin delati?« je Macron vprašal žensko, potem ko je povedala, da njen 33-letni sin ne more najti dela in zamuja s plačilom najemnine. »Ni važno (...) karkoli!« mu je odgovorila.

Predsednika je opozorila

»Ne boste me prepričali, da če res išče službo v Marseillu in se je pripravljen zaposliti kot natakar, da dela za natakarja ni,« ji je odgovoril Macron, sicer nekdanji investicijski bančnik. Pri tem je mater brezposelnega sina pozval, naj se skupaj sprehodita po zgodovinskem delu pristanišča, imenovanem Vieux Port, in ji zagotovil, da bosta zagotovo našla deset ponudb za delo.

   

To sicer ni bil prvi tak pogovor Macrona z državljani o iskanju zaposlitve. Leta 2018 je nekemu mladeniču dejal, naj »samo prečka cesto, pa najde službo«. Pred kakim mesecem pa je drugemu dejal, da je delo le »en meter stran«.

Marylise Leon, vodja enega največjih sindikatov v državi CFDT, je predsednika opozorila, da »stvari niso tako preproste«. »Kakšno sporočilo pošilja predsednik republike ljudem, ki so zaposleni v kavarnah in restavracijah - da morajo preprosto potrkati na vrata in dobijo delo?« je dejala, pri čemer je opozorila, da Macron s tem zanika potrebne spretnosti in težke delovne pogoje v tem poklicu.

V odzivu na Macronov izziv so se pri regionalnem dnevniku La Provence sprehodili po pristanišču in povedali, da so v uri in pol našli nič manj kot 13 ponudb za delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije