PUSSY RIOT

Mačkice v zaporu mučijo

Objavljeno 31. julij 2012 17.06 | Posodobljeno 31. julij 2012 17.06 | Piše: T. L., STA

Ne dobijo hrane in ne spijo dovolj.

Marija Aljohina v rokah policistov.

MOSKVA – Med spornim sodnim procesom proti ruski pank skupini Pussy Riot so se vse tri članice danes pritožile zaradi mučenja v preiskovalnem zaporu. Po njihovih besedah v zaporu niso mogle spati, prav tako pa naj ne bi dobile hrane. Sojenje članicam skupine se je začelo v ponedeljek.

Ob današnjem začetku obravnave je 24-letna članica skupine Marija Aljohina prosila za preložitev obravnave, saj so jih v ponedeljek šele pozno zvečer pripeljali nazaj v preiskovalni zapor. »Nismo dobile hrane in nismo spale. To je mučenje. Trenutno ne morem sodelovati pri obravnavi,« je dejala Aljohina. Tudi preostali članici sta izrazili enako prošnjo. Sodnica Marina Sirova je zato sojenje za nekaj časa prekinila.

Na sodišču 12 ur brez obroka

V ponedeljek je obravnava trajala več kot devet ur, kar je pri obtoženkah in njihovi obrambi izzvalo ogorčenje. Po besedah odvetnikov so dekleta »izpostavljena mučenju«, saj so morala na sodišču biti skoraj 12 ur brez obroka.

Vsega je kriv Putin

Pussy Riot so se na sodišču znašle, ker so 21. februarja, oblečene v mini krila, skočile pred oltar cerkve Jezusa Odrešenika v Moskvi in zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo Pravoslavne cerkve Putinu v kampanji za predsedniške volitve. Obtožili so jih huliganstva, grozi pa jih tudi do sedem let zapora.

Glasbenice pa so se izrekle za nedolžne in zavrnile obtožbe huliganstva, ki naj bi ga spodbudilo »sovraštvo do religije«. Ena od članic zasedbe je ob tem dejala, da ji je žal, če je njihovo dejanje nekatere vernike užalilo, saj z njim niso želele nikogar sramotiti. S svojo akcijo so želele spremeniti Rusijo, a so morda storile »etično« napako, s katero so prizadele vernike.

Deli s prijatelji